Taberele pro si contra educatiei sexuale. Mai intai, e nevoie de educarea parintilor si a adultilor in general

Taberele pro si contra educatiei sexuale. Mai intai, e nevoie de educarea parintilor si a adultilor in general

> Legea initiata de dl deputat Ninel Peia zice, la articolul I, asa: "Se interzice predarea catre elevii din invatamantul prescolar, primar si gimnazial a unor informatii sau cursuri cu privire la educatia sexuala fara acordul scris al parintilor sau tutorelui". In tabara "contra", predomina cateva clisee de gandire: ideea ca sexualitatea e ceva rusinos, ca educatia sexuala nu se potriveste cu valorile noastre crestine si - mai ales - ca la cursurile de educatie sexuala copiii ar capata, inainte de vreme, exclusiv notiuni despre aspectele fiziologice ale sexualitatii.

acum 52 luni (14 Jul 2016)

>

Legea initiata de dl deputat Ninel Peia zice, la articolul I, asa: "Se interzice predarea catre elevii din invatamantul prescolar, primar si gimnazial a unor informatii sau cursuri cu privire la educatia sexuala fara acordul scris al parintilor sau tutorelui".

Am putea trece zambind pe langa aceasta noua initiativa legislativa, aparuta - ca multe altele - din convingerea intima (ei, da, intima!) a parlamentarilor romani ca, avand puterea, pot sa "dea o lege" oricand si despre orice. Dar spiritele s-au incins si s-au constituit tabere pro si contra. De partea cealalta, inca din toamna anului trecut, zeci de ONG-uri au sustinut introducerea educatiei sexuale in scoli, ca materie obligatorie (si nu optionala, ca acum). In principiu, pentru o democratie e foarte bine ca apar tabere pro si contra, care isi sustin deschis punctele de vedere. E complicat sa preiei niste argumente care functioneaza foarte bine in Marea Britanie ori in Danemarca si sa le implantezi brusc si rapid in pamantul tarisoarei noastre. N-ar strica, din partea taberei "pro", putina atentie la nuante si ceva aplecare empatica asupra realitatii romanesti (in care, in materie de educatie sexuala, Evul Mediu inca se mai plimba liber prin mintile unora).

In tabara "contra", predomina cateva clisee de gandire: ideea ca sexualitatea e ceva rusinos, ca educatia sexuala nu se potriveste cu valorile noastre crestine si - mai ales - ca la cursurile de educatie sexuala copiii ar capata, inainte de vreme, exclusiv notiuni despre aspectele fiziologice ale sexualitatii. Ar fi, adica, un fel de ore de pornografie (cuvant prezent, de altfel, destul de des in luarile de pozitie ale celor din tabara "contra"). Cu astfel de clisee - si, in general, cu orice clisee si intepeniri ale mintii - nu prea poti dezbate. Nu-i poti explica nimic rezonabil cuiva care iti pune in carca, scurt si fara preaviz, toata greutatea traditiei si a valorilor crestine. Si mai multa atentie la datele concret... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro