Svabii banateni continua sa scrie istorie. "Patria parintilor si bunicilor ramane mostenire generatiilor urmatoare"

Svabii banateni continua sa scrie istorie.

Ii comemoram si pe aceia care nu au supravietuit atrocitatilor din zbuciumatul secol XX: deportatii in Rusia sau Baragan, expropriati, cazuti pe front sau luati prizonieri, disparuti sau care nu au reusit sa scape de represaliile comunismului, numai pentru ca au fost nemti", a declarat, la monumentul ridicat pe malul Dunarii, Herbert Hellstern, ministrul de Externe al landului Baden Wurttenberg . 300 de ani de la eliberatea Timisoarei Intalnirea din acest an a avut ca tema principala 300 de ani de la eliberarea cetatii Timisoarei de catre trupele conduse de Eugeniu de Savoia, in 16 octombrie 1716. Aceasta data este considerata de catre svabi inceputul epocii moderne a Banatului, moment care a dus la trei perioade de colonizare a populatiei de origine germana in fostele teritorii ale regatului Ungar, eliberate de sub ocupatia otomana. Cat era spaga ceruta de securisti si ce a facut fostul dictator cu miliardele de marci "Pasaport pentru Germania", cum a vandut Ceausescu ca la piata un sfert de milion de cetateni ai Romaniei FOTO Germanii au readus la Timisoara o traditie seculara pe cale de disparitie in Romania.

acum 104 luni (17 May 2016)

Mare intalnire, mare, la Ulm (landul german Baden Wurttenberg), a svabilor banateni. Din doi in doi ani, svabi care s-au rupt de radacinile lor, se reunesc pe teren neutru, mai exact in orasul de unde, in urma cu aproape 300 de ani, inaintasii lor incepeau calatoria, pe Dunare in jos, pe vapoarele denumite , spre o viata noua.

"Comemoram la aceasta ora de reculegere (n.r.patria) svabilor din Banat, patria parintilor si buniciilor lor. Ii comemoram si pe aceia care nu au supravietuit atrocitatilor din zbuciumatul secol XX: deportatii in Rusia sau Baragan, expropriati, cazuti pe front sau luati prizonieri, disparuti sau care nu au reusit sa scape de represaliile comunismului, numai pentru ca au fost nemti", a declarat, la monumentul ridicat pe malul Dunarii, Herbert Hellstern, ministrul de Externe al landului Baden Wurttenberg .

300 de ani de la eliberatea Timisoarei Intalnirea din acest an a avut ca tema principala 300 de ani de la eliberarea cetatii Timisoarei de catre trupele conduse de Eugeniu de Savoia, in 16 octombrie 1716. Aceasta data este considerata de catre svabi inceputul epocii moderne a Banatului, moment care a dus la trei perioade de colonizare a populatiei de origine germana in fostele teritorii ale regatului Ungar, eliberate de sub ocupatia otomana. "Vrem sa demonstram ca oriunde s-au stabilit svabii banateni in lume, ei continua sa scrie istoria lor. Ne-am bucurat ca au venit svabi din Australia, Argentina, Statele Unite, din Banat, bineinteles, din toate partile Germaniei. Ne bucura ca de oriunde vin se mandresc cu faptul ca sunt svabi banateni. In organizatiile noastre de tineret, aproape toti s-au nascut deja in Germania.

Peter Leber vorbeste in fata miilor de svabi

Greva foamei cu portretul lui Ceausescu

Peter Leber este originar din Sannicolaul Mare. S-a dus direct la Securitate si ne-a turnat. Asa ca m-au trimis in Prundul Bargaului, la o unitate de munca. De mai multe ori pe luna eram interogat ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro