Sute de ucraineni vor sa redobandeasca cetatenia romana - val de cereri la Suceava: "Vin cu sarsanaua plina la noi"

Sute de ucraineni vor sa redobandeasca cetatenia romana - val de cereri la Suceava:

Alte stiri din Suceava: Caz tulburator la Suceava: Vasilica, un copil de un an care cantareste doar 3 kilograme si cu probleme grave la inima, a fost abandonat de parinti in spital Un batran a fost gasit spanzurat dupa mai putin de 24 de ore de la externarea de la Psihiatrie Profetia staretului Ioil pentru Elena Udrea: "Va ajunge din nou pe functie, chiar daca acum a cazut.

acum 93 luni (16 Mar 2015)

Razboiul din tara de origine ii face pe cetatenii ucraineni sa doreasca sa-si redobandeasca cetatenia romana, pierduta odata cu schimbarile teritoriale ce au avut loc dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

"Probabil este si razboiul o cauza a dorintei ucrainienilor de a primi cetatenie romana si de a se indeparta de Ucraina, insa dorinta de a fi cetatean european cu toate drepturile ar fi un motiv principal al ideii de a fi cetatean roman", a explicat Ioan Ciutac, secretarul Primariei municipiului Suceava.

Primaria Suceava este solicitata sa emita certificate de nastere ca cetateni romani in urma transcrierii actelor de identitate a celor din Ucraina sau Republica Moldova ce au cerut redobandirea cetateniei romane, de doua ori mai multe decat cele eliberate pentru actele curente aferente nasterilor in familiile sucevenilor autohtoni. In anul 2014 au fost depuse aproximativ 3.000 de cereri venite din partea solicitantilor din cele doua tari vecine, care, dupa ce au obtinut redobandirea cetateniei romane, au nevoie de noi certificate de nastere si coduri numerice personale - practic inregistrarea lor concreta ca cetateni ai Romaniei.

Probleme birocratice

"Anul acesta se vor tripla cererile de transcriere si eliberare a noi certificate de nastere si coduri numerice personale, iar datorita faptului ca Primaria municipiului Suceava nu percepe taxe pentru emiterea CNP-ului, cei mai multi dintre dornicii de redobandire a cetateniei vin la Suceava", a explicat Ioan Ciutac, secretarul municipiului Suceava. Afacerea acestor asa-zisi mandatari care intermediaza pentru cei care doresc redobandirea cetateniei romane, fie ei din Republica Moldova, fie din Ucraina, obtinerea certificatului de nastere transcris in romaneste si introdus in baza de date nationala odata cu codul numeric personal a produs un adevarat blocaj la Primaria Suceava - Directia municipala de evidenta a persoanelor.

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro