Sute de oameni s-au inecat in Mediterana

Vasul de pescuit, nu mai lung de 20 de metri, s-a rasturnat in momentul cand o nava comerciala s-a apropiat cu intentia de a oferi ajutor. Triton, care are un buget redus si este limitat la o arie de cautare de 30 de mile de coasta italiana, a inlocuit anul trecut sistemul italian Mare Nostrum, care era mult mai extins si mai complex dupa ce mai multe tari europene si-au retras finantarea pentru Mare Nostrum dupa ce au acuzat ca acesta incurajeaza imigratia ilegala.

acum 55 luni (19 Apr 2015)

Vasul de pescuit, nu mai lung de 20 de metri, s-a rasturnat in momentul cand o nava comerciala s-a apropiat cu intentia de a oferi ajutor.

Paza de coasta italiana a emis, ieri, un comunicat ca dupa ore de cautari a gasit 28 de supravietuitori si 24 de cadavre.

Problema imigratiei ilegale din Africa de Nord este unul dintre subiectele politice cele mai fierbinti din Europa Occidentala si, din acest motiv, chestiunea nu a fost abordata niciodata serios in centrele de putere. Guvernele italian, francez si german au avut ieri reuniuni de urgenta si abia acum au ajuns liderii europeni la concluzia ca sistemul de cautare si salvare Triton, gestionat de UE, este inadecvat. Triton, care are un buget redus si este limitat la o arie de cautare de 30 de mile de coasta italiana, a inlocuit anul trecut sistemul italian Mare Nostrum, care era mult mai extins si mai complex dupa ce mai multe tari europene si-au retras finantarea pentru Mare Nostrum dupa ce au acuzat ca acesta incurajeaza imigratia ilegala.

Ieri, insusi Papa Francisc I a intervenit public pentru a face apel la reluarea operatiunilor pe scara larga de salvare a imigrantilor, ceea ce daca se va intampla, va alimenta si mai mult tensiunile legate de imigratia ilegala.

De la inlaturarea de la putere a lui Muammar Ghaddafi, Libia a devenit paradisul islamistilor, al crimei organizate si, recent, un centru de putere al organizatiei Statul Islamic, care a amenintat public ca doreste sa foloseasca imigratia ilegala pentru a trimite agenti care sa declanseze atacuri pe teritoriul european. In schimb, retelele de traficanti de fiinte umane au prosperat pe masura ce crizele din Libia, Somalia, Mali, Nigeria si, mai ales Siria, s-au agravat. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro