Sute de bolnavi de cancer, condamnati la moarte, dupa ce au ramas fara citostatice. Singurul oncolog al spitalului din Vaslui a plecat sa lucreze la privat

Sute de bolnavi de cancer, condamnati la moarte, dupa ce au ramas fara citostatice. Singurul oncolog al spitalului din Vaslui a plecat sa lucreze la privat

In judetul Vaslui sunt peste 7000 de bolnavi de cancer, iar lunar peste 250 de astfel de pacienti ajung la Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui pentru tratament cu citostatice. Acesta a precizat ca ar fi vrut sa i sa poata adimistra tratamentul de catre un oncolog din Barlad, pe baza unei note de transfer a medicamentului, dar ca din cauza unor conflicte existente intre reprezentantii unitatii vasluiene si medicul respectiv, acest lucru nu este posibil.

acum 54 luni (18 Jan 2016)

In judetul Vaslui sunt peste 7000 de bolnavi de cancer, iar lunar peste 250 de astfel de pacienti ajung la Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui pentru tratament cu citostatice.

Conducerea spitalului a cerut ajutorul Institutului Regional de Oncologie (IRO) din Iasi, in speranta ca se va gasi un medic care sa accepte sa vina la Vaslui. Reprezentantii institutului au comunicat ca nu exista specialisti care sa fie trimisi in Vaslui si, in plus, nu pot prelua bolnavii din Vaslui, care au nevoie de citostatice. Am facut toate demersurile, am scos postul de medic la concurs, insa nu s-a inscris nimeni, am mers la IRO Iasi inca de pe 8 ianuarie, insa ni s-a comunicat ca au fost doar doi rezidenti, unul a plecat in mediul privat, iar altul este in concediu de maternitate. In plus, ni s-a transmis ca institutul nu poate prelua bolnavii de la Vaslui, pentru ca nu are capacitatea necesara. Am anuntat si Directia de Sanatate Publica, am sunat medicul oncolog de la spitalul din Barlad, insa cand a auzit cine sunt mi-a spus ca nici nu vrea sa auda. Am incercat sa oferim facilitati medicilor care aleg sa vina la Vaslui, s-au acordat locuinte de serviciu, celor care fac naveta la Iasi li se asigura transportul.

In cazul bolnavilor care nu necesita chimioterapie, tratamentul este asigurat prin Policlinica din Vaslui, unde este angajat cu jumatate de norma un medic, la randu-i aflat intr-o situatie medicala delicata.

"Pentru pacientii care au nevoie de chimioterapie, ramane sa vedem cum vom rezolva si in ce interval de timp, situatia cu Institutul Oncologic. Reteaua de oncologie este deficitara in momentul de fata", a declarat dr Lelia Croitoru, directorul medical al SJU Vaslui.

Bolnav de cancer: "Nu stiu ce sanse mai avem"

Bolnavii sunt revoltati si sustin ca fara citostatice li se semneaza condamnarea la moarte. Am inteles ca trebuie sa ajunga medicamentul in tara, urmand sa ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro