Suspendarea taxei de depozitare a deseurilor- intre depozitari ilegale si riscul de infrigement

Suspendarea taxei de depozitare a deseurilor- intre depozitari ilegale si riscul de infrigement

"Pozitia surprinzatoare a Ministerului Mediului - care pare ca a uitat ca principala sa obligatie este protejarea mediului inconjurator si a Romaniei de penalitatile de infringement - are ca efect direct accelerarea umplerii depozitelor de deseuri si asa insuficiente, distrugerea a mii de hectare de teren si afectarea panzei freatice, conducand, in cele din urma, la ingroparea Romaniei sub un munte de gunoaie" Taxa de 80 de lei pe tona, prin care se urmareste reducerea cantitatii deseurilor depozitate, incurajarea colectarii selective a deseurilor si reciclarea (capitole la care Romania se afla pe ultimul loc din Uniunea Europeana) a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2017, dupa o amanare de 3 ani.

acum 31 luni (4 Jul 2017)

Ministrul Mediului a declarat marti ca Romania nu a fost suficient de pregatita pentru introducerea taxei de depozitare pentru deseuri, aceasta fiind, de altfel, si concluzia la care s-a ajuns impreuna cu Comisarul European pentru Mediu K.

Aceasta a motivat decizia luata de guvern prin doua argumente: dublarea cantitatilor de deseuri ilegale depozitate intr-un singur an, dar si ca populatia suporta costurile provocate de introducerea taxei de depozit, ori acest lucru ar trebui sa fie facut de autoritatile locale. De la inceputul anului pana in prezent, comisarii GNM au identificat cantitati de deseuri ilegal depozitate pe o suprafata totala, la nivel national, de 1.391.483 mp, fata de 626.256 mp in 2016. Acest fenomen a aparut ca forma de eludare a taxei la depozit, fiind unul de natura sa puna in pericol sanatatea comunitatilor in care astfel de cazuri sunt tot mai des identificate", a precizat ministrul Mediului.

"In acelasi timp, la fel de important este faptul ca toate costurile provocate de introducerea taxei de depozit se regasesc deja in facturile populatiei, in conditiile in care serviciile de salubritate nu s-au imbunatatit fata de anii precedenti", a mai adaugat Gavrilescu.

Pe de alta parte, Coalitia pentru Economia Circulara in Romania sustine ca o astfel de decizie va creste semnificativ gradul de umplere al depozitelor pentru deseuri, care oricum sunt insufiente pentru cantitatea de gunoi produsa.

"Pozitia surprinzatoare a Ministerului Mediului - care pare ca a uitat ca principala sa obligatie este protejarea mediului inconjurator si a Romaniei de penalitatile de infringement - are ca efect direct accelerarea umplerii depozitelor de deseuri si asa insuficiente, distrugerea a mii de hectare de teren si afectarea panzei freatice, conducand, in cele din urma, la ingroparea Romaniei sub un munte de gunoaie"

Taxa de 80 de lei pe tona, prin care se urmareste reducerea cantitatii deseurilor depozitate, incurajarea ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro