Surse: Tratatul Schengen ar putea fi suspendat

Comisia Europeană ar putea propune suspendarea Tratatului Schengen pentru o perioadă de pană la doi ani, afirmă surse din cadrul Uniunii Europene citate de presa italiană, potrivit Mediafax. "In situaţii de ameninţări grave la adresa ordinii publice sau de riscuri privind securitatea internă, un stat membru Schengen poate reintroduce controale la frontiera internă pentru cel mult 30 de zile sau pe durata previzibilă a riscului la adresa ordinii publice dacă perioada depăşeşte 30 de zile", se arată in Articolul 23(1) al Regulamentului CE 562/2006 privind funcţionarea Schengen.

acum 53 luni (22 Jan 2016)

Comisia Europeană ar putea propune suspendarea Tratatului Schengen pentru o perioadă de pană la doi ani, afirmă surse din cadrul Uniunii Europene citate de presa italiană, potrivit Mediafax.

"In cazul unor ameninţări grave şi persistente asupra frontierelor externe ale Spaţiului Schengen, Comisia Europeană poate propune Consiliului activarea articolului care prevede posibilitatea reintroducerii controalelor la frontiere timp de doi ani", a declarat un oficial din cadrul Executivului UE citat de site-ul agenţiei ANSA.

Conform altor surse europene, citate de site-ul TGcom.it, Comisia Europeană ar putea propune oficial suspendarea Schengen cu ocazia summitului Consiliului European programat pe 18-19 februarie.

"In situaţii de ameninţări grave la adresa ordinii publice sau de riscuri privind securitatea internă, un stat membru Schengen poate reintroduce controale la frontiera internă pentru cel mult 30 de zile sau pe durata previzibilă a riscului la adresa ordinii publice dacă perioada depăşeşte 30 de zile", se arată in Articolul 23(1) al Regulamentului CE 562/2006 privind funcţionarea Schengen. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, avertizau zilele trecute că Uniunea Europeană are la dispoziţie două luni pentru a soluţiona criza imigraţiei, altfel există riscul destrămării Spaţiului Schengen şi zonei euro. "In acest moment, există risc asupra Schengen, maine vor apărea intrebări referitoare la necesitatea de a avea o monedă comună: Uniunea Europeană este ameninţată la bază, iar noi abia dacă ne dăm seama de acest lucru", a spus Juncker.

Jean-Claude Juncker avertiza că cetăţenii Uniunii Europene vor găsi mai greu locuri de muncă, iar economia comunitară va avea de suferit in cazul in care Spaţiul Schengen s-ar destrăma din cauza crizei imigraţiei. La randul său, Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrup, a afirmat c... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro