Surse: PSD vrea s-o demita pe Kovesi cu mana CCR. Ce sanse are

Surse: PSD vrea s-o demita pe Kovesi cu mana CCR. Ce sanse are

Decizia se bazeaza pe o laxitate legislativa, dar si pe o interpretare surprinzatoare data de Curtea Constitutionala (CCR) pe una dintre legile Justitiei modificata de majoritatea PSD-ALDE, mai exact pe Legea 303/2004, privind statutul judecatorilor si procurorilor, care detaliaza procedura de numire a sefilor DNA, DIICOT si Parchetul General. Un specialist in drept consultat de "Adevarul", a spus: "Din pacate, CCR s-a inclinat mereu in functie de interese politice, fie ca a fost vorba de Basescu, fie ca acum vorbim de PSD. Urmand acest rationament, daca nu are drept de veto in procedura de numire a sefei DNA, Klaus Iohannis nu are drept de veto nici in procedura de revocare a Codrutei Kovesi.

acum 52 luni (1 Mar 2018)

PSD are o varianta de rezerva prin care va forta demiterea sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, chiar daca presedintele Klaus Iohannis se opune, sustin surse din conducerea partidului pentru "Adevarul". Decizia se bazeaza pe o laxitate legislativa, dar si pe o interpretare surprinzatoare data de Curtea Constitutionala (CCR) pe una dintre legile Justitiei modificata de majoritatea PSD-ALDE, mai exact pe Legea 303/2004, privind statutul judecatorilor si procurorilor, care detaliaza procedura de numire a sefilor DNA, DIICOT si Parchetul General.

Potrivit surselor citate, liderii PSD se asteapta ca presedintele Klaus Ioahnnis sa refuze propunerea de revocare pe care ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a trimis-o la Cotroceni. Sustinerea publica pe care Iohannis i-a oferit-o sefei DNA, dar si avizul negativ- fie el chiar si consultativ - dat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) arata clar ca seful statului o va mentine in functie pe Kovesi. In acest context, potrivit surselor citate, juristii PSD strang deja argumente pentru a sesiza CCR, pe motiv ca, prin refuzul de a semna demiterea sefei DNA, Iohannis declanseaza un conflict juridic de natura constitutionala intre Presedintie si Guvern. Pe scurt, scopul PSD este sa-l oblige pe Iohannis sa accepte revocarea Codrutei Kovesi cu mana CCR, condusa de Valer Dorneanu, fostul parlamentar social-democrat. In timp ce procedura de numire a sefului DNA este fara echivoc (ministrul Justitiei propune, CSM avizeaza, presedintele accepta sau refuza), in cazul revocarii formularea lasa loc de interpretari. " Revocarea procurorilor din functiile de conducere se face de catre Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei", prevede articolul 54 din Legea 303/2004, in baza caruia se cere revocarea sefei DNA. Asadar, daca la procedura de numire, seful statului poate sa respinga o propunere venita de la ministrul Justitiei, poate sa refuze si propunerea de revocare, desi nu e stipulata ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro