Surse: Dancila pleaca saptamana viitoare in Israel. Miza vizitei: mutarea ambasadei la Ierusalim. Teodor Melescanu se impotriveste

Surse: Dancila pleaca saptamana viitoare in Israel. Miza vizitei: mutarea ambasadei la Ierusalim. Teodor Melescanu se impotriveste

Amal Jado, secretar de stat pentru Afaceri Europene in Ministerul palestinian de Externe, a exprimat furie in legatura cu declaratiile facute de presedintele Camerei Deputatilor din Romania, liderul PSD Liviu Dragnea, privind posibilitatea mutarii Ambasadei Romaniei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Romania nu are ambasador in Israel La mijlocul lunii martie, presedintele PSD Liviu Dragnea i-a cerut ministrului de Externe, Teodor Melescanu, sa vina cu o propunere pentru functia de ambasador in Israel, neocupat de mai bine de un an.

acum 65 luni (19 Apr 2018)

"A mutat marti sedinta de guvern, iar miercuri va fi in Israel, pentru a purta primele discutii cu premierul Benjamin Netanyahu despre mutarea Ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim", au declarat sursele citate pentru "Adevarul".

In sedinta de ieri a Executivului, Ministerul de Externe a prezentat chiar un proiect de Memorandum care viza mutarea Ambasadei. Sursele citate sustin ca documentul a fost sustinut in sedinta de Guvern de secretarul de stat George Ciamba, unul dintre apropiatii lui Liviu Dragnea. Contactat de stiripesurse.ro, secretarul de stat in MAE, George Ciamba, a refuzat sa comenteze: "Nu vreau sa vorbesc despre asta".

"Mutarea Ambasadei este o problema sensibila de politica externa care nu poate fi rezolvata de un secretar de stat, mai mult pe ascuns, printr-un Memorandum, pentru ca asa vrea Dragnea", a comentat unul dintre diplomatii de cariera din MAE pentru "Adevarul".

De altfel, surse politice au declarat ca ministrul de Externe, Teodor Melescanu, nu sustine mutarea Ambasadei la Ierusalim. Ministrul de Externe se afla zilele acestea intr-o vizita oficiala in Libia, iar cel care i-a tinut locul la sedinta de Guvern a fost George Ciamba.

Trump a dat tonul

Si Herman Berkovits, medicul personal de origine romana al premierului israelian Benjamin Netanyahu, numit zilele trecute consilier onorific al premierului Viorica Dancila, sustine mutarea Ambasadei Romaniei. Noi ne-am rugat timp de generatii sa ne putem intoarce in Ierusalim.

Decizia presedintelui american Donald Trump de a recunoaste Ierusalimul drept capitala a Israelului a reaprins vechiul conflict din zona.

Ierusalimul este extrem de controversat din punct de vedere politic. Israelul spune ca e capitala sa, cu tot cu partea de est, pe care a ocupat-o in 1967. Palestinienii, in schimb, sustin ca Ierusalimul de Est e capitala lor.

Dragnea: "Sa zicem ca noi ne mutam capitala la Brasov"

In... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro