Surse: Comisia Juridica va analiza numirea judecatorului Mihnea la CCR

Liderul grupului PSD din Camera Deputatilor, Marian Neacsu, a sesizat Biroul Permanent cerand o clarificare pentru numirea la Curtea Constitutionala (CCR) a judecatorului Stefan Minea ales in 2010 de Camera Deputatilor, la propunerea PDL. Neacsu a mentionat in acest caz ca la nivelul Curtii a fost retinut ca "regula care guverneaza adoptatea hotararilor Parlamentului este intrunirea cvorumului decizional al majoritatii simple de voturi, respectiv jumatate plus unu din numarul deputatilor prezenti la sedinta".Biroul Permanent a decis sa trimita sesizarea la Comisia juridica.

acum 90 luni (10 Jun 2015)

Liderul grupului PSD din Camera Deputatilor, Marian Neacsu, a sesizat Biroul Permanent cerand o clarificare pentru numirea la Curtea Constitutionala (CCR) a judecatorului Stefan Minea ales in 2010 de Camera Deputatilor, la propunerea PDL.

Neacsu a precizat in sesizarea depusa ieri ca, la 14 iunie 2010, in sedinta Camerei Deputatilor, la numirea unui judecator la CCR, propunerea PSD a fost Valer Dorneanu, iar propunerea PDL a fost Stefan Minea. Neacsu a explicat ca in 2010 initial a fost admisa numirea lui Valer Dorneanu ca judecator, prin votul majoritatii simple a deputatilor, dar PDL a obtinut, "printr-o majoritate conjuncturala", reluarea votului, fiind propus Stefan Minea.

In document se mai arata ca, similar, prin decizia din 6 mai 2015, CCR a admis sesizarea de neconstitutionalitate si a constatat ca hotararea in cazul Sova "este neconstitutionala intrucat a fost adoptata in temeiul unor dispozitii legale si regulamentare care contraveneau prevederilor art.76 al.2 din Constitutie". Neacsu a mentionat in acest caz ca la nivelul Curtii a fost retinut ca "regula care guverneaza adoptatea hotararilor Parlamentului este intrunirea cvorumului decizional al majoritatii simple de voturi, respectiv jumatate plus unu din numarul deputatilor prezenti la sedinta".Biroul Permanent a decis sa trimita sesizarea la Comisia juridica. In cazul Sova, la care se referea punctual decizia CCR, PSD a refuzat propunerea PNL de a lua act de aprobarea arestarii lui Sova, pentru ca Regulamentul pe baza caruia fusese salvat senatorul social-democrat era neconstitutional. Cu alte cuvinte, PSD a mers pe ideea ca decizia CCR nu se putea aplica retroactiv, iar votul din 25 martie 2015 al Senatului nu putea fi interpretat in baza acesteia. In schimb, PSD invoca decizia CCR pentru a reveni asupra unui vot de acum cinci ani de zile, care s-a dat in baza Regulamentului Camerei Deputatilor in vigoare in acel moment.

De asemenea, si deputatul Nicolae Mircovici a declara... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro