Surse: 16 tenismeni de top, suspectati ca ar fi trucat meciuri

UPDATE 12.35: Tenismanul sarb Novak Djokovici, numărul 1 mondial, a dezvăluit, luni, că a fost victima unei tentative de corupţie in 2007, la turneul de la Sankt Petersburg, ca urmare a informaţiilor publicate de BBC şi BuzzFeed, informează Mediafax. Aceste documente sunt legate in special de o anchetă coordonată de ATP, instanţa conducătoare a circuitului profesionist masculin, in 2007, şi care arată că grupuri de pariori din Italia şi Rusia au mizat sute de mii de dolari pe meciuri trucate, intre care şi trei in turneul de Mare Şlem de la Wimbledon.

acum 57 luni (18 Jan 2016)

UPDATE 12.35: Tenismanul sarb Novak Djokovici, numărul 1 mondial, a dezvăluit, luni, că a fost victima unei tentative de corupţie in 2007, la turneul de la Sankt Petersburg, ca urmare a informaţiilor publicate de BBC şi BuzzFeed, informează Mediafax.

Francezul Gilles Simon a apreciat insă că aceste dezvăluiri sunt făcute doar pentru a face "zgomot" inainte de Australian Open. De asta am creat comitetul de etică in tenis.

----

16 jucători de tenis din top 50 mondial, printre care caştigători ai unor turnee de Mare Şlem, sunt suspectaţi că in ultimii 10 ani ar fi trucat meciuri, in beneficiul unor reţele de pariuri ilegale, potrivit BBC şi BuzzFeed, citate de Agerpres.

Astfel, BBC şi BuzzFeed nu au dezvăluit numele niciunuia dintre jucători, insă afirmă că au avut acces la dovezi de corupţie pe scară largă, aflate in arhive secrete. Aceste documente sunt legate in special de o anchetă coordonată de ATP, instanţa conducătoare a circuitului profesionist masculin, in 2007, şi care arată că grupuri de pariori din Italia şi Rusia au mizat sute de mii de dolari pe meciuri trucate, intre care şi trei in turneul de Mare Şlem de la Wimbledon.

"Raportul confidenţial al anchetatorilor, destinat comisiei de etică, care datează din 2008, sugerează că investigaţiile au fost făcute asupra a 28 de jucători, insă acestea nu au avut niciun efect ulterior", afirmă BBC.

Conform surselor citate, opt dintre jucătorii semnalaţi comisiei de etică sunt inscrişi la Openul Australiei, care a debutat luni la Melbourne.

Unul dintre anchetatori, Mark Philipps, a declarat că "un grup de aproximativ 10 jucători a fost cel mai des pus in cauză şi se afla la rădăcina problemei. Probele au fost puternice şi exista o şansă bună de a ucide corupţia din faşă, de a crea un puternic factor descurajant şi de a elimina elementele corupte".

Potrivit BuzzFeed, reprezenta... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro