Sursa vechii rivalitati dintre Barlad si Vaslui. De ce se cred barladenii mai cu mot

Sursa vechii rivalitati dintre Barlad si Vaslui. De ce se cred barladenii mai cu mot

In 1968, cand Vasluiul a ajuns resedinta de judet, Barladul avea o populatie de aproape 50.000 de locuitori, iar Vasluiul avea sub 20.000 de locuitori. Printre cei care au avut un cuvant important de spus pentru desemnarea Vasluiului ca resedinta de judet au fost: Virgil Trofin, membru al CC al PCR, marele actor Stefan Ciubotarasu, Emil Condurache - profesor universitar devenit ulterior academician si maestrul Radu Beligan despre care se stie ca avea anumite legaturi cu Vasluiul.

acum 93 luni (5 Mar 2015)

Barladenii s-au simtit profund nedreptatiti, pentru ca, anterior acelui moment, Barladul a fost resedinta judetului Tutova (pana la instaurarea comunismului), apoi a devenit resedinta regiunii Barlad, una din cele 15 regiuni care formau Republica Populara Romana.

In 1968, cand Vasluiul a ajuns resedinta de judet, Barladul avea o populatie de aproape 50.000 de locuitori, iar Vasluiul avea sub 20.000 de locuitori. Dincolo de diferenta demografica, Barladul era superior ca dimensiune si importanta economica, culturala etc, comparabil cu Focsaniul sau Bacaul. Aceste doua orase s-au dezvoltat sistematic in ultima jumatate de secol, iar Barladul, ca municipiu din judetul Vaslui, a stagnat.

Radu Beligan a sustinut Vasluiul

"Cat a existat Gheorghiu-Dej, Barladului a fost sustinut puternic de fostul sef de stat. Printre cei care au avut un cuvant important de spus pentru desemnarea Vasluiului ca resedinta de judet au fost: Virgil Trofin, membru al CC al PCR, marele actor Stefan Ciubotarasu, Emil Condurache - profesor universitar devenit ulterior academician si maestrul Radu Beligan despre care se stie ca avea anumite legaturi cu Vasluiul. In acest joc politic, cand nimeni nu se astepta, a fost ales Vasluiul ca resedinta de judet. Pe de alta parte, Barladul avea o economie puternica, ca sa nu mai vorbesc despre activitatea culturala si istoria locului. Vasluiul nu avea cadre si timp de decenii s-a apelat la cadrele formate in Barlad. Barladenii promovati in functii la Vaslui au folosit acest lucru ca o rampa de lansare, practic, au tradat Barladul", a spus, pentru "Adevarul", prof.

Orgoliul barladenilor a fost profund ranit, mai cu seama ca in toti anii dinainte de 1990, chiar si dupa, economia Barladului a sustinut intreg judetul. Fondurile pentru sistematizare si dezvoltare au fost directionate catre resedinta de judet. Astfel s-a ajuns ca dupa aproape jumatate de secol, Vasluiul sa devina un oras sistematizat iar ca numar de loc... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro