Surpriza in dosarele lui Dragnea si Tariceanu: Reluarea de la zero a proceselor nu este sustinuta de hotararea CEDO la care au facut referire judecatorii

La 5 septembrie, completul format din Constantin Epure, Cristina Geanina Arghir si Stefan Pistol a decis reluarea de la zero a procesului in care Liviu Dragnea este acuzat, in calitate de fost presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, de savarsirea infractiunilor de instigare la abuz in serviciu si instigare la fals intelectual. Cazul Cutean In februarie 2012, fostul deputat PSD Emilian Cutean a fost condamnat definitiv, de catre Curtea de Apel Bucuresti, la cinci ani de detentie pentru fraudarea Guvernului cu peste 200 de mii de lei, intr-o perioada in care a condus Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor (SSPR). Avocatii lui Cutean s-a adresat CEDO, care la 2 decembrie 2014 a hotarat ca acestuia i-a fost incalcat dreptul la un proces echitabil obligand statul roman la plata a 2400 de euro, cu titlu de prejudiciu moral si 1953 de euro, cheltuieli de judecata.

acum 29 luni (15 Sep 2017)

Reluarea de la zero a proceselor celor doi politicieni nu este sustinuta de hotararea CEDO la care au facut referire magistratii.

La 5 septembrie, completul format din Constantin Epure, Cristina Geanina Arghir si Stefan Pistol a decis reluarea de la zero a procesului in care Liviu Dragnea este acuzat, in calitate de fost presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, de savarsirea infractiunilor de instigare la abuz in serviciu si instigare la fals intelectual.

O alta solutie

La 12 septembrie, aparatorii lui Cristian David au cerut ca procesul fostului ministru sa fie reluat, invocand inlocuirea unui magistrat din complet, motiv care a dus la decizia de reluare a proceselor in cazul lui Liviu Dragnea si al lui Calin Popescu Tariceanu. CITESTE SI: Procesul in care Calin Popescu Tariceanu este acuzat de marturie mincinoasa se va relua, dupa ce presedintele de complet a fost schimbat

Dupa o scurta deliberare, judecatorii au respins atat cererea de reluare a procesului, cat si reunirea celor doua dosare.

"Jurisprudenta invocata nu corespune situatiei concrete in care se afla acest dosar, in conditiile in care doi dintre membrii completului au asigurat componenta acestuia inca de la inceputul dosarului. Cristian David este acuzat ca a primit o mita de jumatate de milion de euro pe cand era minstru de interne.

"Curtea reaminteste ca, in conformitate cu principiul nemijlocirii, intr-o cauza penala hotararea trebuie pronuntata de judecatorii care au fost prezenti pe tot parcursul procedurii si administrarii probelor (a se vedea Mellors vs. Pot fi luate masuri prin care judecatorului care continua examinarea cauzei sa i se asigure intelegerea adecvata a probelor si argumentelor, de exemplu, prin punerea la dispozitia acestuia a transcrierilor declaratiilor sau prin reascultarea argumentelor relevante sau a martorilor in fata noului complet de judecata (a se vedea Mellors vs. Finlanda, CEDO a hotarat ca este inadmisib... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro