Superstitiile taranilor romani despre fulger si trasnet. Cum se apara casa de focul din cer si ce talismane se folosesc

Superstitiile taranilor romani despre fulger si trasnet. Cum se apara casa de focul din cer si ce talismane se folosesc

De mii de ani, frica de fulgere si trasnete este una dintre cele mai complicate angoase ale omului, care a incercat sa explice in toate felurile periculoasele si spectaculoasele fenomene meteorologice. "Diavolul, ca sa raza de Domnul, se duce pe culmea de deal, ori pe varf de sura, iar acolo il trasneste Ilie", este o alta relatare, culeasa din zona Comesti, carea arata fara echivoc ca a nu merge pe un loc inalt cand e furtuna e reteta sigura de protejare. Cu crenguta-n chimir, fugind de mata Foarte interesant este ca, in prezent, ciobanii din Bacau si Neamt inca mai au traditia tinerii in chimir a unei mladite de salcie de la Florii, pentru a apara, zic ei, de fulger, de junghiuri in sale si de muscatura de sarpe. In Oltenia, potrivit lui Gh.F.Ciausanu, se crede ca nu este bine sa stai cand fulgera aproape de o pisica sau de un caine, caci in acestea se ascunde cel mai des diavolul, deci exista risc de a fi trasnit de Sfantul Ilie, care tinteste pe necuratul.

acum 78 luni (31 Mar 2017)

De mii de ani, frica de fulgere si trasnete este una dintre cele mai complicate angoase ale omului, care a incercat sa explice in toate felurile periculoasele si spectaculoasele fenomene meteorologice. Cel mai des, oamenii le-au atribuit unor diverse divinitati, care, zice-se, se foloseau de ele pentru a-si exterioriza starile sufletesti sau pentru a-i pedepsi ce cei care le-au starnit, intr-un fel sau altul, mania. Insa vremurile lor de glorie au inceput sa apuna dupa ce Benjamin Franklin a descifrat misterul sagetilor de foc ce cad din cer si a inventat paratrasnetul.

Interesant este ca pe teritoriul romanesc, amintitii zei n-au avut prea mare succes, fiind invinsi, oarecum surprinzator, de divinitati de mai mic anvergura.

Cea mai veche divinitate a "focului din cer" cinstita de vechii locuitorii ai acestui teritoriu (daci, geti, sau cum vreti sa le spuneti) este, fara indoiala, Gebeleizis - sau Nebeleizis, zeul fulgerului, tunetului si ploii la vechii daci.

Suprinzator, obiceiurile romanilor au mai fost influentate de un alt zeu obscur - pe nume Perun - in care credeau slavii de la rasarit.

Cert este ca la 988, cand rusii au fost crestinati de Sfantul Vladimir I, marele principe al Kievului, Perun era zeul lor principal. Era reprezentat ca un barbat cu statura impunatoare, cu par de argint si mustati de aur. De obicei purta o ghioaga (uneori un ciocan), o secure de razboi si un arc cu care tragea sageti din fulgere sau traznete. Pentru el se faceau, de obicei, sacrificii de cocosi si de capre, in timp ce pentru ritualurile cele mai importante se sacrificau tauri si ursi.

Dupa trecerea rusilor la ortodoxie, identitatea lui Perun a fost "absorbita" de profetul Ilie, al carui car de foc gonea prin cer, declansand fulgerele asociate cu vechiul zeu. Sageata care te scapa de junghiuri

Marea majoritatea a superstitiile romanilor legate de fulger... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro