Superstitii macabre legate de nunta. Despre ce semne cred romanii ca prevestesc moartea unuia dintre miri

Superstitii macabre legate de nunta. Despre ce semne cred romanii ca prevestesc moartea unuia dintre miri

Desi nasterea si moartea insumeaza cele mai multe superstitii la romani, si cel de-al treilea eveniment major din viata unui om, nunta, are parte de o sumedenie "reguli" transmise pe cale orala, unele dintre aceste obiceiuri fiind de-a dreptul macabre, cumva in contradictie cu fericitul moment al casatoriei. Cele mai multe dintre aceste superstitii au ajuns si in cartile de specialitate, prin eforturile a doi dintre cei mai mari etnografi romani, Artur Gorovei si Gheorghe F Ciausanu, care au completat impreuna un adevarat mozaic national al credintelor populare legate de nunta.

acum 47 luni (4 Jul 2016)

Desi nasterea si moartea insumeaza cele mai multe superstitii la romani, si cel de-al treilea eveniment major din viata unui om, nunta, are parte de o sumedenie "reguli" transmise pe cale orala, unele dintre aceste obiceiuri fiind de-a dreptul macabre, cumva in contradictie cu fericitul moment al casatoriei.

Cele mai multe dintre aceste superstitii au ajuns si in cartile de specialitate, prin eforturile a doi dintre cei mai mari etnografi romani, Artur Gorovei si Gheorghe F Ciausanu, care au completat impreuna un adevarat mozaic national al credintelor populare legate de nunta. Semnele macabre din ziua nuntii

Artur Gorovei, in lucrarea "Credinte si superstitii ale poporului roman" (1915), consemneaza, bunaoara, ca in Ialomita exista credinta ca daca doua mirese se intalnesc pe drum este semn sigur ca una dintre ele va muri curand.

Unele dintre cele mai raspandite superstitii macabre de nunta din spatiul romanesc sunt legate de lumanarile de cununie. Astfel, lucrarea citata a lui Artur Gorovei arata ca bucovinenii cred ca "acela dintre miri va muri intai, a carui lumanare se va trece mai intai", dar si ca (mult mai alarmant) "daca una dintre lumanari se rupe, unul dintre soti va muri curand".

Nici drumul de la biserica nu-i scutit de peripetii. Dincolo de clasica intalnire fatala dintre mirese, exista si problema pierderii unul lucru, oricare ar fi acesta.

"Dupa ce mirii s-au cununat si se intorc de la biserica, daca pana acasa pierde unul dintre ei ceva, se crede ca acela va muri", consemneaza Artur Gorovei o superstitie din zona Munteniei.

Nici in casa nu se intra oricum, caci s-ar parea ca, dupa credintele romanilor din Bucovina, lumanarile de nunta nu trebuie sa fie aduse in casa in ziua cununiei, caci asta ar insemna ca se prevesteste moartea cuiva.

Ba chiar si petrecerea nuntii poarta cu ea anumite s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro