Superstitii legate de luna lui Gerar. De ce sa nu arucam cenusa si cum aflam daca vom avea noroc tot anul

Superstitii legate de luna lui Gerar. De ce sa nu arucam cenusa si cum aflam daca vom avea noroc tot anul

In decursul celor 12 luni calendaristice, in functie de anotimpuri si de zone, folclorul s-a imbogatit cu o multime de obiceiuri si superstitii de care oamenii tin cont mai ales in zonele rurale, acolo unde batranii satului stiu sa si explice semnificatia lor, sa le decodifice. In folclorul romanesc, se spune ca e bine sa arunci spice peste casa in ziua de anul Nou, iar seara sa le strangi si sa le arunci si in Ziua de Sfantul Ioan pentru ca ele prin acest ritual se pot folosi la durere de cap si frumusetea pielii, pentru ca e e bine sa te speli cu ele. In cartea semnata de Elena-Niculita voronca, intitulata "Datinile si credintele poporului roman" se mai spune ca de la Ajunul Craciunului si pana la Boboteaza sa maturi casa de la prag spre rasarit, spre icoane, ca sa fie petitori si sa nu ii alunge gazda.

acum 56 luni (12 Jan 2016)

In cultura traditionala, folcloristii le-au clasificat in functie de perioada de peste an, dar si in functie de cei care trebuie sa le aplice, familia sau intreaga comunitate.

In decursul celor 12 luni calendaristice, in functie de anotimpuri si de zone, folclorul s-a imbogatit cu o multime de obiceiuri si superstitii de care oamenii tin cont mai ales in zonele rurale, acolo unde batranii satului stiu sa si explice semnificatia lor, sa le decodifice. Incepand din Noapte de anul Nou si pana in ultima zi a lunii ianuarie, cei care sunt superstitiosi respecta o multime de obiceiuri. Folcloristii au ajuns la concluzia ca ciclul celor 12 zile care formeaza sarbatoarea Anului Nou este cel mai important ciclu sarbatoresc popular traditional, cel mai bogat si colorat prilej de manifestari folclorice. Se crede ca cerul se deschide in Noaptea de Anul Nou de trei noi. Batranii spun, conform folcloristilor, ca in ziua de azi cerul nu se mai deschide pentru ca oamenii sunt prea pacatosi. Cand se deschide cerul, oamenii trebuie sa ii ceara Lui Dumnezeu trei lucruri si ca e bine sa ceri, sanatate, noroc si raiul. In folclorul romanesc, se spune ca e bine sa arunci spice peste casa in ziua de anul Nou, iar seara sa le strangi si sa le arunci si in Ziua de Sfantul Ioan pentru ca ele prin acest ritual se pot folosi la durere de cap si frumusetea pielii, pentru ca e e bine sa te speli cu ele. Se mai spune ca graul e bun de pus in san la fete pentru ca acestea sa aiba noroc in dragoste. Superstitia spune ca cine lucreaza de Sfantul Ion va fi lovit de foc, de fiarele padurii, de boli, iar daca in aceasta zi va fi ger, vitele vor fi sanatoase peste an. La 16 Ianuarie este Sfantul Petre de iarna (cel Schiop), care deschide Anul Lupului, ce cuprinde Filipii de iarna, Filipii de toamna si Sf. Superstitia spune ca cine nu tine aceasta zi va fi pedepsit de divinitatile meteorologice ale miezului iernii pastorale, Fulgeratoarele, cu fulgere, tunete si viscole, iar lupii ii vor atac... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro