Superstitii la sarbatoarea Mucenicilor, ziua in care munca este interzisa. De ce beau barbatii 44 de pahare cu vin
Mucenicii, fie ei fierti sau copti, se dau de pomana de sufletul mortilor. In Moldova sau Banat, colacii se coc in tava, in forma de opt sau de om, glazurati cu miere sau cu sirop de zahar iar in toata zona de sud se mananca numai in zeama. Ritualul stravechi de primavara este nascut din credinta ca vinul baut se transforma in sange si da barbatilor putere de munca pentru intregul an si sa nu se lipeasca bolile de ei. "Indiferent de modalitatea de preparare, important este ca sa se faca cel putin 40 de Sfinti, asemenea celor 40 de martiri din Sevastia. Obiceiuri stramosesti La romani, sarbatoarea celor 40 de Sfinti a dat nastere mai multor obiceiuri frumoase crestine, dar si precrestine, caci ziua celor patruzeci de mucenici este aproape de data echinoctiului de primavara (atunci cand ziua este egala cu noaptea).
Mucenicii, fie ei fierti sau copti, se dau de pomana de sufletul mortilor. In Moldova sau Banat, colacii se coc in tava, in forma de opt sau de om, glazurati cu miere sau cu sirop de zahar iar in toata zona de sud se mananca numai in zeama.
"Astazi, dintre toate practicile stravechi, mai persista obiceiul ca femeile sa coaca 40 de figurine din aluat, numite "sfintisori" sau "mucenici", reminiscente ale idolilor neolitici ai fertilitatii. Ei pot fi copti in cuptor, ca in Moldova, ori fierti in sirop indulcit, simbolizand lacul in care au fost aruncati Sfintii Mucenici", spun specialistii de la Centrul Judetean de Traditie Ialomita.
Nu se lipesc bolile de ei
In aceasta zi, in traditia populara, barbatii beau 44 de pahare cu vin. Ritualul stravechi de primavara este nascut din credinta ca vinul baut se transforma in sange si da barbatilor putere de munca pentru intregul an si sa nu se lipeasca bolile de ei. Picaturile ramase din vinul baut de 9 martie erau risipite de oamenii de la sate peste pomi si vii, ca sa aiba recolte bogate.
De unde provine insa diferenta dintre cei 40 de Mucenici si cele 44 de pahare cu vin?
"In aceasta zi se rememoreaza uciderea celor 40 de mucenici care traiau pe vremea imparatului Licinius si care au fost martirizati pentru ca au refuzat sa renunte la crestinism", spune parintele Eugen Ramon Ilie, proiereul Calarasiului.
Aluat nedospit, fiert in apa
In mai multe localitati din Calarasi, printre care Nicolae Balcescu, Alexandru Odobescu, Galatui, Dichiseni si Unirea, se fac, pentru memoria Sfintilor, colacei din faina de grau.
La Calarasi, mucenicii se framanta din aluat nedospit, se modeleaza si se fierb in apa. Cand sunt gata, zeama lor se indulceste cu zahar sau cu miere si se adauga nuca pisata, coaja de lamaie si scortisoara.
"Indiferent de modalitatea de preparare, important es... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro