Superstitii la cumpana dintre ani in lume si in Romania. Ce trebuie sa faci pentru a avea noroc tot anul

Superstitii la cumpana dintre ani in lume si in Romania. Ce trebuie sa faci pentru a avea noroc tot anul

> La 1 ianuarie, crestinii sarbatoresc taierea imprejur a Pruncului Iisus si ziua Sfantului Vasile cel Mare, Episcopul Cezareei Cappadociei, unul din marii sfinti ai crestinismului universal, cunoscut pentru actele sale de milostenie, lupta cu ispitele diavolului si rugaciunile sale pentru izbavirea celor aflati in situatii grele. In dimineata de Anul Nou, gospodarii puteau vedea, in functie de cantitatea de apa din fiecare jumatate, care luni ale anului vor fi secetoase si care vor beneficia de precipitatii. De regula, in Evul Mediu, in dimineata de Anul Nou, familiile boieresti si chiar domnitorul mergeau la biserica pentru slujba din aceasta zi, masa de sarbatoare fiind organizata in cursul zilei de 1 ianuarie, ziua Sfantului Vasile cel Mare.

acum 55 luni (31 Dec 2015)

>

La 1 ianuarie, crestinii sarbatoresc taierea imprejur a Pruncului Iisus si ziua Sfantului Vasile cel Mare, Episcopul Cezareei Cappadociei, unul din marii sfinti ai crestinismului universal, cunoscut pentru actele sale de milostenie, lupta cu ispitele diavolului si rugaciunile sale pentru izbavirea celor aflati in situatii grele.

Sarbatorirea zilei de 1 ianuarie ca "Anul Nou" a fost adoptata la date diferite de mai multe state: Venetia in 1522, Franta-1564, Scotia-1600, Rusia-1700, Toscana in 1721, Marea Britanie (fara Scotia)-1752, Thailanda-1941. In "Vasilopita", este pus un banut de aur sau de argint. La miezul noptii, odata cu urarile de "La Multi Ani!"

In Italia, exista obiceiul, in unele regiuni (in special la Neapole), sa fie aruncate in noaptea dintre ani, pe fereastra, obiecte vechi de imbracaminte, incaltaminte sau chiar mobilier, pentru a renunta la "vechi" si a fi adusa "innoirea". Mai exista obiceiul ca dupa inchinarea primului pahar de vin, continutul sau sa fie varsat pe fereastra.

In Spania, ca si in Italia, exista traditia de a fi consumate, la miezul noptii dintre ani, 12 boabe de struguri, cate unul pentru fiecare luna, cu aceasta ocazie fiind exprimate in gand si dorintele pentru noul an.

In Statele Unite ale Americii, in special in Louisiana (cu importantul oras New Orleans), teritoriu cumparat de la Franta, s-a instalat traditia "Revelionului", raspandita ulterior pe tot intinsul tarii.

In Romania, de regula se crede ca de Anul Nou nu este bine sa se arunce nimic din casa, pentru a nu fi "aruncat norocul".

Totodata, mai exista o serie de traditii influentate de "misterul trecerii", unul din cele mai insemnate din istoria miturilor umanitatii. Este important ca la miezul noptii dintre ani, usile casei sa fie larg deschise, pentru ca sa intre norocul si anul vechi sa iasa. Oamenii trebuie sa poarte un lucru de culoare rosie si sa aiba asupra lor bani, la trecerea in nou... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro