Superstitii de Sfantul Ion. De ce este bine sa fii vesel pe 7 ianuarie, ziua in care nevestele pot petrece pana dimineata

Superstitii de Sfantul Ion. De ce este bine sa fii vesel pe 7 ianuarie, ziua in care nevestele pot petrece pana dimineata

Tot pentru spor si sanatate, exista credinta ca de Sfantul Ioan sa ne stropim cu agheasma pe fata pentru a fi ocoliti de boli. Unii oameni serbeaza ziua de Sfantul Ioan pentru ca Dumnezeu sa le fereasca gospodariile de foc si animalele de fiarele salbatice", spun specialistii in Etnografie si Folclor. Ziua cand se deschid cerurile, se "leaga" farmecele, iar graiul animalelor poate fi inteles de oameni Traditii si superstitii de Sfanta Maria.

acum 93 luni (7 Jan 2017)

Tot pentru spor si sanatate, exista credinta ca de Sfantul Ioan sa ne stropim cu agheasma pe fata pentru a fi ocoliti de boli. O alta vorba din batrani spune ca dupa aceasta sarbatoare se boteaza gerul, adica frigul se mai inmoaie si incepe sa se faca mai cald.

Se stie ca Sfantul Ioan este protectorul pruncilor, iar aceasta zi se cinsteste pentru ca pruncii sa se nasca sanatosi, fara malformatii. Totodata, ziua de Sfantul Ioan este o zi de bucurie, iar cine nu se veseleste in aceasta zi va fi trist tot timpul anului. Unii oameni serbeaza ziua de Sfantul Ioan pentru ca Dumnezeu sa le fereasca gospodariile de foc si animalele de fiarele salbatice", spun specialistii in Etnografie si Folclor.

A anuntat venirea lui Hristos

Crestinii ortodocsi de pretutindeni sarbatoresc in fiecare an, pe 7 ianuarie, Soborul Sfantului Ioan Botezatorul, fiul Elisabetei si al preotului Zaharia, nascut in cetatea Orini. Conform crestinortodox.ro, biserica a inchinat lui Ioan sase sarbatori pe an: zamislirea lui - 23 septembrie, nasterea - 24 iunie, soborul lui - 7 ianuarie, taierea capului - 29 august, prima si a doua aflare a capului - 24 februarie si a treia aflare a capului - 25 mai.

Iordanitul femeilor

In ziua de Sfantul Ioan exista obiceiul "Iordanitul femeilor", care este, de fapt, o petrecere a nevestelor. Femeile se aduna la o gazda, unde aduc fiecare alimente si bautura, apoi petrec pana dimineata, spunand ca se "iordanesc". Feciorii merg si iau fetele de acasa si le duc in curtea unde se tine Vergelul. In hora intra fetele ce se vor marita in acest an si formeaza viitoarele cupluri, toata petrecerea incheindu-se cu un ospat comun, care sparge perioada sarbatorilor de iarna", a declarat pentru citynews.ro conferentiar universitar Delia Suiogan.

Originea numelui

Ioan este un nume iudaic: "Iohanan" prescurtare din "Iehohana... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro