Superstitii de Sanziene, cand se deschid cerurile. Sarbatoarea care da puteri magice florilor si tamaduieste bolnavii

Superstitii de Sanziene, cand se deschid cerurile. Sarbatoarea care da puteri magice florilor si tamaduieste bolnavii

La Dragaica, soarele ajunge la apogeu In calendarul popular ziua de 24 iunie este cunoscuta si sub denumirea de "Cap de vara" sau "Dragaica", pentru ca acum soarele ajunge la apogeu. "In timpul ceremoniei nuptiale, Dragaica baga bob spicului de grau, imparte rod semanaturilor si femeilor, inmulteste pasarile si animalele, stropeste cu roua si miros plantele de leac, vindeca bolile si suferintele oamenilor, in special bolile copiilor, apara holdele de grindina, furtuni si vijelie, urseste fetele de maritat", spun specialistii in foclor. Dupa dansul Dragaicei din ziua cand si Soarele joaca pe cer la amiaza, apar primele semne ca vara se intoarce spre iarna: incepe sa scada lungimea zilelor si sa sporeasca noptile, se usuca radacina graului paralel cu coacerea bobului in spic, florile isi pierd din miros si puterea tamaduitoare de boala, cucul inceteaza sa mai cante, se intoarce frunza pe plop, ulm si tei.

acum 59 luni (24 Jun 2015)

Ele se prind in hora si "dau puteri" deosebite florilor si buruienilor, acestea devenind plante de leac, bune la toate bolile. Ele canta si impart rod holdelor, femeilor casatorite, inmultesc pasarile si animalele, tamaduiesc bolnavii, apara semanaturile de grindina. Sanzienele se razbuna pe femeile care nu tin sarbatoarea de pe 24 iunie, pocindu-le gura. Pe cei care au jurat stramb vreodata sau au facut alt rau ii asteapta pedepse ingrozitoare, despre Sanziene stiindu-se ca sunt mari iubitoare de dreptate", noteaza Cristina Marculescu, in "Lumea credintei". Traditii si obiceiuri de Sanziene.

Sanzienele se serbeaza in preajma solstitiului de vara din 21 iunie, cand Soarele este la cea mai mare distanta de Ecuator, iar ziua este cea mai lunga. In noaptea de Sanziene, din 23 spre 24 iunie, cand se spune ca cerurile se deschid pentru un moment unic de echilibru al Universului, credinciosii se simt binecuvantati. Este sfantul care a venit pe lume cu 6 luni inainte de nasterea lui Iisus Hristos, caruia i se celebreaza atat zamislirea, cat si nasterea si moartea. Lingvistii sunt de parere ca numele de Sanziana vine de la latinescul "Sanctus Dies Iohannis", care inseamna "Sfanta Zi a lui Ioan". Cert este ca Sanziana/Sinziana este singurul nume cu o zi onomastica speciala, in afara numelor de sfinti si de Florii. La Dragaica, soarele ajunge la apogeu

In calendarul popular ziua de 24 iunie este cunoscuta si sub denumirea de "Cap de vara" sau "Dragaica", pentru ca acum soarele ajunge la apogeu.

Conform specialistilor de la Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Ialomita, Dragaica este divinitate agrara, protectoare a lanurilor inspicate de grau si a femeilor maritate, sinonima cu Sanziana. Sanziana sau Dragaica este invocata de fecioare la varsta casatoriei si de neveste cu copii in brate in timpul dansului nuptial, jocul Dragaicei. Dragaica ar umbla pe Pamant sau ar pluti prin aer in ziua solstitiului de var... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro