Superstitii bizare inainte de Craciun. De ce bat fetele nemaritate pernele cu nuiaua

Superstitii bizare inainte de Craciun. De ce bat fetele nemaritate pernele cu nuiaua

De Sfanta Varvara nu se lucreaza in mina, nu se folosesc lucruri negre ca sa nu faca granele taciune, femeile nu tes, nu cos, nu oparesc rufe ca sa nu se taie si sa nu se imbolnaveasca copiii, nu se mananca porumb copt, fasole si dovleac ca sa nu se faca bube, copiilor li se fac cruci pe frunte si maini cu miere si dovleac sa-i apere de varsat, se fac azime cu miere care se dau de pomana, se pun crengute de pomi fructiferi in apa si se spune ca, daca infloresc pana la Florii, va fi an manos.

acum 78 luni (16 Dec 2016)

De perioada premergatoare Craciunului se leaga, la romani, un adevarat noian de traditii si superstitii, unele mai nastrusnice si ciudate decat altele, mai ales daca le filtram prin prisma mentalului colectiv modern.

Chiar daca pentru generatiile tinere aceste obiceiuri si credinte nu mai au aceeasi rezonanta ca in trecut, farmecul lor spectacular atrage deseori privirire, doar ca totul este cantarit doar cu unitati de masura estetice sau care tin de curiozitate, in niciun caz cu spiritul pragmatic si precaut al bunicilor nostri.

Si daca tot este vorba despre postul Craciunului, aflati ca in unele zone din nordul Transilvaniei exista credinta cu totul bizara (nu mai este intanita nicaieri in lume) ca postirea ar fi fost poruncita batranului Craciun de catre Maica Domnului, drept penitenta pentru ca acesta taiase mana nevestei sale.

Asa cum ii sugereaza si numele, obiceiul presupune ca fetele sa ia o nuia si sa "altoiasca" zdravan fiecare perna din casa, rostind in tot acest timp tot felul de formule magice, care difera de la o zona folclorica la alta.

Daca de Intrarea in Biserica a Maicii Domnului este senin, soare, se spune ca vara va fi secetoasa, iar daca ninge, iarna va fi grea.

Se spune ca daca in ajunul Sfantului Andrei este luna plina si cer senin, iarna va fi calduroasa, iar daca sunt nori, zapada sau ploaie, zapezile vor fi mari.

De Sfantul Nicolae, considerat protector al copiilor, femeilor si corabierilor, aparator de rele si facator de minuni, se spune ca daca nu a nins va fi iarna grea si lunga. "Cate oale, atatea boale"

O alta superstitie spune ca, dupa Lasatul Secului oalele in casa se aseaza cu gura in jos (si asa se vor tine mereu dupa folosire), pentru a alunga paguba sau boala."Cate oale (cu gura-n sus), atate boale", zic taranii din sudul Moldovei, potrivit folcloristului Artur Gorovei.... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro