Superscoala din mijlocul unei comunitati de romi. "Ne dorim sa invete copiii nostri. Eu am opt clase, e foarte important ca ei sa faca mai mult"

Superscoala din mijlocul unei comunitati de romi.

E un soare ca de vara si de pe ulitele din Bradeni curg spre centrul comunei palcuri palcuri de copii, care cu parinti, care cu bunici, toti nerabdatori asa, ca-n cea mai frumoasa zi a fiecarui an scolar. "Va doresc multa sanatate si incredere in scoala, nu uitati ca preotul si invatatorul au fost si trebuie sa ramana lumina satului, ajutati-i, spriniti-i si copiii dumneavoastra vor avea un drum mai usor in viata", le transmite parintilor Stefan Firu, inspectorul scolar general de la Sibiu, dupa care taie panglica tricolora iar palcurile de copii se muta in clasele noi, cu banci si catedre frumose.

acum 87 luni (14 Sep 2015)

E un soare ca de vara si de pe ulitele din Bradeni curg spre centrul comunei palcuri palcuri de copii, care cu parinti, care cu bunici, toti nerabdatori asa, ca-n cea mai frumoasa zi a fiecarui an scolar. Au in brate buchete de flori culese din gradini sau de pe camp, poarta cele mai bune haine din dulapul de acasa, fetele au agrafe colorate in par. Sunt copii fericiti, chiar daca Bradeniul e una din cele mai sarace comune ale Sibiului, si in scurt timp curtea scolii se transforma intr-o mare de zambete. Curtea scolii noi, ridicata dupa mai bine de un an de munca, printr-un proiect cu fonduri de la Banca Mondiala si de la Guvern. Copiii de la Bradeni vin, in cea mai mare parte din familii de romi, marea majoritate fara alte surse stabile de venit exceptand ajutoarele sociale si alocatiile. Asta nu-i impiedica insa pe cei mai multi dintre ei sa-si vada de scoala, astfel ca abandonul e in jur de doar 1 la suta, majoritatea celor care renunta "pierzandu-se" la trecerea de la ciclul primar la gimnaziu. "Un indicator, ca sa va dati seama de starea materiala a comunitatii, este faptul ca aproxiamtiv 95 la suta dintre copii primesc rechizite si burse sociale, asta spune mult despre starea materiala a parintilor cu care colaboram. Avem si copii care abandoneraza, din pacate, copii care trebuie sa mearga la munca de la clasa a patra, a cincea", spune Grigore Moga, directorul scolii de la Bradeni. Cu toate ca multi se zbat sa supravietuiasca, parintii colaboreaza poate surprinzator de bine cu scoala, spune directorul. Sunt de aproape 30 de ani aici si am avut ani frumosi de colaborare, cu actiuni de voluntariat, am facut multe lucrari impreuna", adauga Grigore Moga. Viseaza un viitor mai bun pentru copii Vetuta Ciurar are 21 de ani si deja 3 copii iar astazi cel mai mare dintre ei, Danciu, incepe clasa pregatitoare. L-a imbracat frumos, si-a luat si ceilalti doi copii mai mici si a venit sa asiste la deschiderea scolii. In timp ce micutul nu se mai satura sa admire cladirea n... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro