Superba poveste a bobului de grau, spusa intr-un documentar de un student de 21 de ani
Un film vine sa surprinda povestea bobului de grau, de la semanat si pana cand era recoltat si transformat in paine. Filmul documentar are ca punct de pornire cercetarea realizata de parintele sociologiei romanesti Dimitrie Gusti, acum mai bine de 80 de ani. Echipele erau coordonate de Fundatia Culturala Regala "Principele Carol" si de cele mai multe ori insotite de Dimitrie Gusti, care a ajuns sa o conduca.
Un film vine sa surprinda povestea bobului de grau, de la semanat si pana cand era recoltat si transformat in paine. Ideea si proiectul apartin nu vreunui mare cercetator, ci unui student de la Etnologie de doar 21 de ani. Iosif Ciunterei este indragostit de satul romanesc, cu toate traditiile sale, pe care incearca sa le scoata din anonimat de mai multi ani, cu ajutorul documentarelor si evenimentelor. Filmul documentar are ca punct de pornire cercetarea realizata de parintele sociologiei romanesti Dimitrie Gusti, acum mai bine de 80 de ani. Parintele sociologiei romanesti Dimitrie Gusti a vizitat localitatea Sant in 1935 si 1936, dupa ce timp de mai multi ani, echipele sale au poposit cate o luna in mai multe sate din tara, punand bazele a ceea ce mai apoi avea sa se numeasca metoda monografiei sociologice, metoda de investigare a realitatii sociale. Echipele erau coordonate de Fundatia Culturala Regala "Principele Carol" si de cele mai multe ori insotite de Dimitrie Gusti, care a ajuns sa o conduca. Parintele sociologiei isi propunea prin aceste vizite sa surprinda starea de sanatate a satului romanesc si sa vina cu solutii de imbunatatire acolo unde era cazul. S-a vizat o actiune propriu-zisa de insanatosire a satului incluzand masuri terapeutice, anchete sanitare sau chiar masuri de ordin edilitar. Studentii si tehnicienii care l-au insotit pe Dimitrie Gusti s-au pus pe treaba si au asanat fantani, au construit toalete, platforme pentru gunoi sau chiar cimitire de animale.
Iosif Ciunterei porneste de la cercetarea lui Dimitrie Gusti, in care este surprinsa cununa graului, marcata in septembrie, la recolta. Filmul vrea sa se duca mai departe, de la samanat pana cand graul se transforma in paine", explica Iosif Ciunterei. Obiceiurile pe care le ia in calcul Iosif se practicau in zona de munte din Bistrita-Nasaud in urma cu 100-150 de ani, iar acum mai exista doar in...carti. Boii pentru filmari, adusi din alta comuna Mai mult, studentul a fost nevoit sa ad... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro