Superalimentele care ne intineresc si previn degradarea creierului
Cercetatorii de la Universitatea Rush din Chicago (SUA) au evaluat anual dieta si capacitatea mentala a aproximativ 950 de persoane, timp de 2 pana la 10 ani. Abundenta de vitamine "Abundenta de vitamina K din spanac contribuie foarte mult la formarea unui sistem nervos sanatos si a functiei cerebrale, prin furnizarea unei cantitati de grasime esentiala pentru procesul productiei tecii de mielina, care se afla in jurul nervilor", spune medicul Catalin Luca.
Cercetatorii de la Universitatea Rush din Chicago (SUA) au evaluat anual dieta si capacitatea mentala a aproximativ 950 de persoane, timp de 2 pana la 10 ani. Persoanele care au consumat spanac, varza creata sau alte legume cu frunze verzi, o data sau de doua ori pe zi, au inregistrat un declin cognitiv mai mic in comparatie cu cei care nu au mancat.
"Pierderile de memorie sau scaderea abilitatilor cognitive reprezinta unele dintre cele mai mari temeri ale oamenilor cu cat inainteaza in varsta. Deoarece scaderea capacitatii cognitive duce in timp la instalarea bolii Alzheimer si, mai apoi, la dementa, cresterea consumului de legume cu frunze verzi ar putea oferi un mod foarte simplu, accesibil si non-invaziv de a-ti proteja creierul de aceste maladii", a precizat Martha Clare Morris, coordonatoarea studiului.
Explicatia este legata si de nivelurile ridicate de vitamine si substante nutritive, cum ar fi vitamina K, luteina, acidul folic si beta-carotenul.
Abundenta de vitamine
"Abundenta de vitamina K din spanac contribuie foarte mult la formarea unui sistem nervos sanatos si a functiei cerebrale, prin furnizarea unei cantitati de grasime esentiala pentru procesul productiei tecii de mielina, care se afla in jurul nervilor", spune medicul Catalin Luca.
Spanacul se consuma ca si aliment de baza pentru diferite mancaruri, precum supe, supe-creme, mancarica de spanac, salata de spanac, tarte cu spanac, si lista poate continua.
"Daca in timpul prepararii spanacul isi schimba culoarea, daca in loc de verde devine un verde-galbui, atunci spanacul nu mai trebuie consumat, deoarece este daunator. Varza creata are proprietati anti-inflamatorii, de aceea este recomandata pentru bolnavii de artrita, boli de inima, boli autoimune si nu numai. Prin continutul de vitamina A, varza creata este o hrana sanatoasa pentru tesuturi si tine la dist... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro