Suntem in razboi

Inca de la atacurile teroriste din ianuarie asupra revistei satirice Charlie Hebdo si a unui supermarket evreiesc, parizienii au stiut ca barbaria pandeste de dupa colt si ar putea lovi din nou. Si acest sentiment de unitate trebuie sa mearga pana dincolo de lumea europeana si occidentala, deoarece Statul Islamic ameninta in egala masura sau chiar mai mult si tari precum Iran si Rusia, ca sa nu mai amintim de Turcia. Asa ca, dincolo de claritate si unitate, avem nevoie si de fermitate, atat in lupta cu amenintarea ISIS, cat si in apararea valorilor noastre, mai ales a domniei legii.

acum 86 luni (18 Nov 2015)

Inca de la atacurile teroriste din ianuarie asupra revistei satirice Charlie Hebdo si a unui supermarket evreiesc, parizienii au stiut ca barbaria pandeste de dupa colt si ar putea lovi din nou. Dar una este sa stii despre asta, sa anticipezi, si alta este sa te confrunti cu dura realitate. Iar pentru a castiga e nevoie de claritate, unitate si fermitate.

Acum avem nevoie cel mai mult de claritate in analiza.

In ultimele saptamani, strategia de teroare a Statului Islamic a adus moartea pe strazile din Ankara, Beirut si Paris si pe cerul de deasupra Sinaiului.

Momentele in care au avut loc atacurile sunt la fel de relevante precum nationalitatea tintelor. Cu cat Statul Islamic este invins pe teren si pierde controlul teritoriului sau din Siria si Irak, cu atat este mai tentat sa isi externalizeze razboiul pentru a descuraja alte interventii. Atacurile sincronizate din Paris, de exemplu, coincid cu pierderea orasului irakian Sinjar.

Desigur, celula terorista care a lovit in Paris nu a fost creata ca urmare a recentelor pierderi de razboi ale organizatiei teroriste. Asta demonstreaza insa flexibilitatea tactica a Statului Islamic, fara a mai mentiona si disponibilitatea mare din partea unor oameni gata sa se sinucida.

Daca Statul Islamic a ales de data aceasta, in Paris, sa nu mai loveasca in caricaturisti, politisti sau evrei, este tocmai din cauza faptului ca "normalitatea" victimelor le-a lasat neprotejate. De data aceasta, atacatorii au ales "cantitatea" in locul "calitatii" (daca cineva poate fi scuzat pentru o atat de cruda formulare).

Aceasta strategie este posibila deoarece teritoriul controlat de Statul Islamic ofera un sanctuar si un teren de antrenament. Iar distrugerea "provinciilor" Statului Islamic din Libia, Sinai si de oriunde trebuie sa devina prioritatea numarul unu pentru comunitatea internationala.

Dincolo de claritatea analitica, exista o nevoie acuta pentru unitate, incepand din Franta... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro