"Sunt pacienti cu spondilita care ajung incapabili sa mai ridice capul sa vada cerul"

O durere de spate poate fi urmarea unui efort prelungit si intens, a unei posturi incorecte la birou sau poate avea o cauza mai mai putin cunoscuta si anume aparitia unei boli reumatice inflamatoare. Medicii de familie, primul filtru Ca sa faci diferenta intre o durere de tip inflamator si una mecanica iti ia circa 40 de secunde, daca esti medic, spune specialistul. "Pacientii diagnosticati cu spondilita anchilozanta sau alta forma de afectiune de tip inflamator in stadiu precoce pot duce in continuare o viata normala, daca urmeaza tratamentul adecvat prescris de medicul reumatolog si un program constant de miscare. "Analize uzuale de sange - o hemoleucograma, niste probe hepatice - transaminaze, o evaluare a functiei rinichiului - o creatinina, si probe care evalueaza inflamatia: viteza de sedimentare a sangelui - VSH - si proteina C reactiva, de preferat prin metoda cantitativa, rezultatul sa fie un numar.

acum 26 luni (5 May 2018)

O durere de spate poate fi urmarea unui efort prelungit si intens, a unei posturi incorecte la birou sau poate avea o cauza mai mai putin cunoscuta si anume aparitia unei boli reumatice inflamatoare. In Romania, se estimeaza ca aproximativ 600.000 de persoane sufera de boli reumatice, printre cele mai frecvente fiind poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta si artroza.

"Cifra de 600.000 este o aproximare. Din pacate, in Romania, inca nu avem studii de prevalenta. In afara s-au gasit aceste cifre: cam 1%-2% din populatie sufera de reumatism", explica dr. Claudiu Popescu, medic specialist reumatolog la Clinica de Boli Reumatismale "Dr. Ion Stoia" din Bucuresti.

Ce inseamna, de fapt, reumatism? Reumatismul propriu-zis este un proces degenerativ, care apare odata cu varsta si acesta e reumatismul de varsta. El afecteaza pacientii de peste 50 de ani - termenul medical este de artroza primara si nu are alta cauza in spate decat trecerea timpului. "Totul se leaga de presiunea atmosferica, nu intelegem exact cum se intampla lucrul acesta.

Celulele imunitare ataca structura articulatiilor

Mai exista un proces care afecteaza articulatiile: procesul inflamator, a carui cauza nu este pe deplin cunoscuta. Un pacient care dezvolta una dintre aceste boli autoimune, cum ar fi poliartrita reumatoida, dupa ani multi de boala netratata, poate dezvolta si artroza, de data asta secundara, adica aparuta cand o alta boala inflamatoare distruge incheietura.

Cum recunoastem durerea de spondilita?

In timp, inflamatia distruge articulatia si se ajunge la imposibilitatea functionarii acesteia si la invaliditate. Spondilita anchilozanta este una dintre cele mai invalidante afectiuni reumatice, mai ales ca in multe cazuri, diagnosticul corect si tratamentul sunt intarziate.

Articulatiile cele mai afectate sunt cele de la nivelul... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro