Summitul NATO de la Bruxelles, deschidere de etapa sau reorientare strategica?

Summitul NATO de la Bruxelles, deschidere de etapa sau reorientare strategica?

Tara noastra poate sa-si reafirme atuurile strategice dat fiind ca, cel putin in acest context (de aceea pomeneam de "o fereastra de oportunitate"), suntem un autentic varf de lance/stabilitate/previzibilitate pe intreg frontul de est al Aliantei, chestiune vitala la nivelul ambelor aliante din care facem parte, NATO si UE. Sa vedem angajamentele cu care se va incheia acest Summit, ele inca se mai negociaza la ora la care cititi acest material intre membrii delegatiilor, dar este clar, in opinia mea, ca se trece la o adaugare de optiune strategica (cea de lupta impotriva terorismului) fara insa a se abandona principiul fundamental "defence si deterrence" si consolidarea investitiilor de securitate in zona flanului de est.

acum 78 luni (25 May 2017)

>

Agreat de ministrii Apararii si de Externe din Statele Membre tocmai in ideea ca liderii reuniti in cadrul Summit-ului sa aiba o analiza exhaustiva asupra stadiului in care se afla procesul transformarii Aliantei.

Decizia este ca NATO sa dezvolte capacitati specifice si tehnologii noi pentru a face fata amenintarii teroriste si pentru a gera cat mai bine si cat se poate de complet consecintele unui atac terorist. Asa cum va anuntam ieri, una dintre primele masuri cu efect imediat va fi sporirea numarului de misiuni efectuate de avioanele de recunoastere AWACS ale Aliantei, datele astfel obtinute fiind puse la dispozitia tuturor celorlalti parteneri din Coalitia Globala. In cadrul acestui "pol regional pentru zona de sud" urmeaza sa lucreze aproximativ 100 de persoane, in sarcina lor fiind culegerea de informatii, evaluarea amenintarilor potentiale si cooperarea cu tarile si organizatiile partenere (ONU, UE, OSCE sau Forumul mondial de lupta impotriva terorismului).

Chiar daca absolut toti aliatii sunt acum de acord ca NATO trebuie sa faca mai mult in domeniul luptei antiteroriste, tot ei spun - lucru repetat foarte ferm de Secretarul General Jens Stoltenberg - ca nu se poate ajunge niciodata la optiunea unei interventii directe, "boots on the ground". Deci, la nivel NATO, accentul se va pune cu deosebire pe de o parte pe obtinerea si analiza informatiilor, apoi pe ceea ce pare sa devina marea optiune strategica de importanta globala asumata de NATO, "stabilizarea post-conflict" in cazul unor tari ca Irak, Siria sau Libia dupa ce fortele operationale al Coalitiei Globale vor fi reusit sa infranga complet gruparile teroriste. Incepand cu acest an, in NATO s-a format o noua divizie civilo-militara de Informatii si securitate care, beneficiind de o cooperare mult sporita din partea serviciilor nationale,elaboreaza acum o serie de rapoarte analitice strategice asupra terorismului si legaturilor posibil de stabilit cu alte amenintari tra... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro