Summit-ul de la Bratislava, locul de unde poate rasari o noua Europa. Dar cu ce sacrificii?

Summit-ul de la Bratislava, locul de unde poate rasari o noua Europa. Dar cu ce sacrificii?

Caci daca Brexitul a fost consemnat (chiar daca inca nu s-a produs efectiv), ne asteapta in imediat referendumul de luna viitoare din Ungaria, ale carui rezultate pot insemna asumarea de catre populatie a unui refuz absolut ferm fata de politicile de la Bruxelles in materie de relocare a migrantilor. Si nu este o chestiune de la sine inteleasa deoarece, dincolo de remarcile protocolare si politicoase, este evident ca s-a format deja un nucleu central de forta care-si pregateste actiunile pentru propria definire a spatiului de putere. Drept care, pentru a ramane conectati, va trebui sa fim performanti in zonele care sa ne faca parteneri absolut inconturnabili, printre acestea fiind asigurarea stabilitatii frontierei de est a Uniunii, politicile sociale performante care sa creeze posibilitatea primirii eventuale a muncitorilor romani din strainatate care s-ar putea sa fie afectati de viitoare masuri protectioniste pe pietele muncii (in primul rand cei din UK, dar nu numai), dirijare de investitii pe zonele de interconectivitate prioritare europene.

acum 46 luni (16 Sep 2016)

>

S-a spus de nenumarate ori ca discutia asta a fost fortata de producerea BREXIT-ului. Ar fi o greseala enorma sa credem asta, caci acela a fost unul dintre vectorii declansatori, el insusi generat de combinatia intre efectele dezastruoase ale fluxului nestapanit al migratiei, atacurile teroriste, disensiunile politice de mari proportii intre liderii europeni asupra solutiilor ce ar fi trebuit adoptate. Dar si de sentimentul ca, in definitiv, cand criza a fost la maximum, fie ca vorbim de cea economica din 2008 sau de cea a migrantilor, care continua, statele au vazut ca pot fi lasate cam singure sa se descurce cum pot sau dupa cum credeau politicienii nationali ca s-ar cuveni s-o faca. Iar acest sentiment s-a transformat foarte rapid intr-un val din ce in ce mai important de neincredere al opiniilor publice in capacitatea de decizie a liderilor nationali, pe de o parte, apoi in stiinta si aptitudinile reale de management ale liderilor europeni.

De asta spuneam ca Summit-ul care incepe azi este doar un mijloc de drum. Caci daca Brexitul a fost consemnat (chiar daca inca nu s-a produs efectiv), ne asteapta in imediat referendumul de luna viitoare din Ungaria, ale carui rezultate pot insemna asumarea de catre populatie a unui refuz absolut ferm fata de politicile de la Bruxelles in materie de relocare a migrantilor. Tehnic, motiv plauzibil pentru declansarea unor proceduri de sanctionare care pot merge foarte departe, asa cum a anuntat deja ministrul de externe luxemburghez, evocand chiar posibilitatea extrema a eliminarii Ungariei din edificiul comunitar. Iar asta ar putea produce probleme extrem, extrem de grave si de complexe la nivelul celor doua organizatii. Mai poate urma o criza economica mondiala de mare intensitate care sa loveasca Europa cu mare duritate, semnele fiind deja vizibile in sistemele bancare din tari ca Italia, spre exemplu, cu al sau Unicredit. Pe de o parte, Jean Claude Juncker a desfasurat o panoplie de planuri, masuri u... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro