Summit G7. Obama, Merkel si UE, uniti contra lui Putin

Cancelarul german, Angela Merkel, i-a primit ieri la castelul Elmau, in Alpii bavarezi, pe liderii G7 reuniti intr-un summit de doua zile, subiectele dominante, printre care incalzirea climatica, fiind eclipsate de criza greaca, Ucraina si terorism. Putin, intre violente si promisiuni Ucraina, unde in ultimele zile in estul tarii s-au intensificat violentele, s-a impus, de asemenea, pe agenda reuniunii si liderii G7 ar putea adresa un avertisment presedintelui rus, Vladimir Putin, cerandu-i ferm respectarea acordurilor de la Minsk, foaie de drum spre pace acceptata de parti in februarie trecut, sub egida cancelarului Merkel si a presedintelui Hollande.

acum 90 luni (7 Jun 2015)

Cancelarul german, Angela Merkel, i-a primit ieri la castelul Elmau, in Alpii bavarezi, pe liderii G7 reuniti intr-un summit de doua zile, subiectele dominante, printre care incalzirea climatica, fiind eclipsate de criza greaca, Ucraina si terorism. Printre obiectivele liderului de la Casa Alba se afla redresarea relatiilor cu Germania si contracararea sentimentelor anti-americane suscitate de controversa legata de spionajul american si negocierea de pacte asupra terorismului si comertului mondial. Obama a remarcat numeroasele divergentele dintre cele doua tari, subliniind in special necesitatea de a face fata "agresiunii" ruse din estul Ucrainei, si a facut apel ca marile democratii industrializate din lume sa ramana "forte si impreuna" in izolarea Rusiei si a presedintelui Vladimir Putin. Moscova, acuzata ca sustine rebelii pro-rusi in Ucraina, este absenta de la summit, care reuneste pana luni liderii din Germania, SUA, Canada, Marea Britanie, Franta, Italia si Japonia, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si cel al Consiliului European, Donald Tusk.

"Psihodrama" greaca

Acest summit urma initial sa se focalizeze asupra climei, Angela Merkel, supranumita si "cancelarul climatului", sperand sa obtina, inaintea conferintei internationale de la Paris (in decembrie), un angajament ferm al oaspetilor sai in favoarea reducerii emisiilor de gaz cu efect de sera. Cancelarul a avut sambata o convorbire telefonica cu presedintele francez, Fran├žois Hollande, si premierul grec, Alexis Tsipras, a patra conversatie telefonica in trei din ultimele zece zile, ceea ce demonstreaza eforturile Berlinului si Parisului pentru o iesire din impasul in care au ajuns Atena si creditorii sai, in timp ce Grecia risca incetarea de plati la finele lunii. Grecia negociaza de cateva luni cu creditorii pentru obtinerea unui ajutor de mai multe miliarde euro pentru a evita falimentul, dar guvernul de stanga al lui Tsipras refuza conditiile puse, care implica ref... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro