Summit G7: Marile mize ale unei planete in criza

Reuniti pentru doua zile la Ise-Shima, regiune de coasta ascunsa in mijlocul colinelor impadurite din centrul Japoniei, sefii de stat si de guvern din SUA, Franta, Marea Britanie, Italia, Germania, Canada si Japonia vor discuta despre modalitatile de dinamizare a economiei mondiale si "mijloacele pentru o crestere globala durabila si robusta".

acum 53 luni (26 May 2016)

Liderii principalelor tari industrializate s-au reunit in Japonia pentru a discuta despre cresterea economica mondiala, lupta impotriva terorismului si criza migratorie.

Reuniti pentru doua zile la Ise-Shima, regiune de coasta ascunsa in mijlocul colinelor impadurite din centrul Japoniei, sefii de stat si de guvern din SUA, Franta, Marea Britanie, Italia, Germania, Canada si Japonia vor discuta despre modalitatile de dinamizare a economiei mondiale si "mijloacele pentru o crestere globala durabila si robusta". Ei vor cauta solutii pentru relansarea economica globala si diminuarea incalzirii climatice, pentru combaterea terorismului, a crizei migratiei, haosului din Orientul Mijlociu si amenintarilor jihadiste asupra patrimoniului cultural, dar si tensiunile crescande din Marea Chinei. Dupa excluderea Rusiei, participantii sunt mai mult sau mai putin de acord asupra tuturor subiectelor, in special in materie de politica externa. In prezent, multi recunosc limitele acestui "club" inventat de Valery Giscard d’Estaing in 1975, initial denumit G5 (grupand SUA, Marea Britanie, Franta, Germania si Japonia), pentru a infrunta criza dolarului si consecintele primului mare soc petrolier.

Divergente persistente

Toti invoca echilibrul care ar trebui gasit intre politica monetara, politica bugetara si reformele structurale, dar divergentele privind modalitatea de rezolvare nu vor putea fi depasite in timpul acestui summit. Japonia si Italia doresc cheltuieli bugetare, dar Germania (care cere mai multe reforme structurale) nu este de acord, la fel si Marea Britanie, care suscita, in paralel, ingrijorarile aliatilor sai in apropierea referendumului de la 23 iunie asupra unei posibile iesiri din UE.

G7 va purta discutii si pe tema luptei antiteroriste si impotriva finantarii acestui flagel - una dintre prioritatile presedintelui francez, François Hollande, dupa atacurile revendicate de organizatia terorista Statul Islamic. De asemenea, liderii... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro