Summit: Declaratia comuna UE-Turcia. Istoria in 5 puncte

> Au urmat asemenea reacti dure din partea unor State Membre ca si a unor ONG-uri si, in general, la nivelul opiniei publice incat ceea ce, in principiu, trebuia sa fie parte integranta din Declaratia finala a reuniunii sefilor de stat si de guvern s-a transformat, se pare, intr-o "Declaratie UE-Turcia" care urmeaza sa fie difuzata vineri 18 martie. Meritul acestui document (de unde si credibilitatea sa) este ca include si raspunde la toate semnalele date de statele membre care au amenintat cu folosirea dreptului de veto si, pe de alta parte, urmand indicatia data ieri de Parlamentul European, nu face nici un fel de referinta la o posibila legatura intre Planul comun pentru rezolvarea problemei migrantilor si cererea imperativa facuta de Ankara privind calendarul si continutul etapelor viitoare ale procesului de aderare.

acum 103 luni (16 Mar 2016)

>

Au urmat asemenea reacti dure din partea unor State Membre ca si a unor ONG-uri si, in general, la nivelul opiniei publice incat ceea ce, in principiu, trebuia sa fie parte integranta din Declaratia finala a reuniunii sefilor de stat si de guvern s-a transformat, se pare, intr-o "Declaratie UE-Turcia" care urmeaza sa fie difuzata vineri 18 martie. in acest moment, din doua surse diferite dar foarte strans legate de procesul direct de negocieri mi-a parvenit textul provizoriu al acestei Declaratii, un "non-paper" care ar fi fost transmis ca atare participantilor la reuniunea care incepe maine la Bruxelles. Meritul acestui document (de unde si credibilitatea sa) este ca include si raspunde la toate semnalele date de statele membre care au amenintat cu folosirea dreptului de veto si, pe de alta parte, urmand indicatia data ieri de Parlamentul European, nu face nici un fel de referinta la o posibila legatura intre Planul comun pentru rezolvarea problemei migrantilor si cererea imperativa facuta de Ankara privind calendarul si continutul etapelor viitoare ale procesului de aderare. b) Migrantii care ajung pe insulele grecesti vor fi inregistrati si orice cerere de azil va fi procesata de autoritatile grecesti in acord cu Directiva 2013/32/UE. b) de partea UE, procesul va avea loc, intr-o prima etapa, prin onorarea angajamentelor luate de fiecare Stat Membru in cadrul concluziilor elaborate de Reprezentantii guvernelor Statelor Membre cu ocazia reuniunii lor in cadrul Consiliului din 22/7/2015. / orice alta nevoie de relocare va fi rezolvata in cadrul limitelor si in acord cu distributia decisa in Decizia de relocare din 22/9/2015 - locuri inca nealocate/ c) In cazul in care numarul de migranti depaseste limitele numerice stabilite in angajamentele respective, atunci acest Acord poate fi reanalizat in viitor.

UE si Turcia vor grabi cheltuirea celor 3 miliarde de Euro alocati initial si vor asigura finantarea de noi proiecte aditionale pana la finel... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro