Sultanul Erdogan isi intareste imperiul

Adulat, dar si detestat, Recep Tayyip Erdogan a confirmat ca ramane singurul stapan al Turciei, dupa ce a inabusit tentativa de lovitura de stat comisa de militari rebeli. Dincolo de arestarile care au inceput imediat in armata, presedintele radical al Turciei pare mai decis ca niciodata sa epureze aparatul de stat de toti adversarii sai reali sau presupusi, in primul rand de ceea ce a mai ramas din "gulenisti", cum sunt numiti pretinsii partizani ai imamului Fethullah Gülen, exilat in SUA din 1999 si considerat dusmanul de moarte al lui Recep Tayyip Erdogan. Cifrele tentativei de stat esuate 1.265 morti 1.440 raniti 2.800 militari arestati, printre care si generali 2.745 judecatori si procurori demisi Imamul Gülen, legaturi cu Romania Ambasadorul Turciei la Bucuresti, Osman Koray Ertas, a declarat sambata ca gruparea acuzata a fi in spatele loviturii de stat din Turcia, a imamului Fethullah Gülen, finanteaza scoli din Romania.

acum 94 luni (18 Jul 2016)

Adulat, dar si detestat, Recep Tayyip Erdogan a confirmat ca ramane singurul stapan al Turciei, dupa ce a inabusit tentativa de lovitura de stat comisa de militari rebeli.

Un grup de militari ai armatei a incercat vineri noaptea sa preia puterea in Turcia, antrenand o violenta riposta a Ankarei, soldata cu confruntari sangeroase. Dupa cateva ore, guvernul a anuntat ca "lovitura de stat a esuat" si a preluat controlul.

Dincolo de arestarile care au inceput imediat in armata, presedintele radical al Turciei pare mai decis ca niciodata sa epureze aparatul de stat de toti adversarii sai reali sau presupusi, in primul rand de ceea ce a mai ramas din "gulenisti", cum sunt numiti pretinsii partizani ai imamului Fethullah Gülen, exilat in SUA din 1999 si considerat dusmanul de moarte al lui Recep Tayyip Erdogan. De altfel, seful statului turc l-a acuzat pe liderul religios ca a orchestrat lovitura de stat.

Puciul a fost reprimat fara mila - in confruntarile de vineri noaptea din Istanbul si Ankara 265 de persoane au fost ucise si alte 1.440 ranite - si fara sa se astepte rezultatul vreunei anchete circa 2.800 de militari au fost arestati, printre acestia numarandu-se si generali. Doar intr-o singura zi, sambata, 2.745 de judecatori si procurori, dintr-un total de 14.000, au fost demisi.

Liderul sindicatului judecatorilor a precizat ca masurile nu-i privesc doar pe partizanii presupusi ai pucistilor, ci si pe cei care sunt prea critici fata de presedintele Erdogan.

Presedintele turc a cerut Washingtonului extradarea lui Fethullah Gülen, iar premierul a declarat ca orice tara care il sustine pe acesta este considerata a fi in stare de razboi cu Turcia. Secretarul de stat american, John Kerry, a asigurat ca SUA va ajuta Ankara sa ancheteze tentativa de lovitura de stat dejucata si a invitat guvernul turc sa furnizeze dovezi contra imamului Gülen inainte de aborda o eventuala extradare.

Pe de alta parte, intr-un interviu ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro