"Sultanatul" dorit de Erdogan a sarit in aer

Scenariul a fost bulversat si rezultatul scrutinului lasa AKP incapabil sa guverneze singur, pentru prima oara de la venirea la putere acum 13 ani, urmand sa faca fata unei perioade de negocieri dificile in vederea unei coalitii cu partide din opozitie reticente sau cu posibilitatea unor alte alegeri anticipate. Rezultatele partiale arata ca HDP, cu radacini in nationalismul kurd, a reusit sa-si extinda sustinerea dincolo de votul sau kurd de baza, la elemente de centru-stanga si laice, dezamagite de Erdogan. Si este susceptibil sa joace un rol important in Parlament, in special sa incerce sa avanseze procesul de pace care dureaza de doi ani, intre statul turc si Partidul Muncitorilor din Kurdistan, PKK, grup militant care a recurs la arme in 1984.

acum 80 luni (9 Jun 2015)

Partidul presedintelui Erdogan a iesit in frunte la alegerile legislative, dar pierde majoritatea absoluta detinuta de 13 ani in Parlament, spulberand visul puterii absolute al liderului turc.

Legislativele din Turcia din 7 iunie reprezinta o serioasa infrangere pentru Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP), islamo-conservator, care, pentru prima oara dupa 2002 pierde majoritatea absoluta in Parlament. Acest esec al partidului sau spulbera sperantele presedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, de a-si asuma puteri extinse prin instaurarea unui regim prezidential. Erdogan, liderul moderat cel mai popular in Turcia, dar si cel mai contestat, sperase intr-o victorie zdrobitoare pentru AKP, pentru a-i permite modificarea Constitutiei si crearea unei presedintii mai puternice, in stil american.

Scenariul a fost bulversat si rezultatul scrutinului lasa AKP incapabil sa guverneze singur, pentru prima oara de la venirea la putere acum 13 ani, urmand sa faca fata unei perioade de negocieri dificile in vederea unei coalitii cu partide din opozitie reticente sau cu posibilitatea unor alte alegeri anticipate. Cu 98% din buletinele de vot numarate, AKP a obtinut 40,8% din sufragii. "Toata lumea trebuie sa vada ca AKP este invingatorul si liderul acestor alegeri", declara premierul Ahmet Davutoglu, seful AKP, in discursul adresat in seara zilei alegerilor de la sediul din Ankara al partidului sau.

Razbunarea electoratului

Este vorba de o serioasa infrangere pentru Erdogan, care se si vedea un super-presedinte. Nu numai proiectul sau de super-putere a murit, dar chiar steaua sa a palit considerabil. Aruncandu-se cu totul in campanie, in pofida neutralitatii cerute de functia prezidentiala, polarizand societatea in discursurile sale, Erdogan a pierdut adeziunea unei mari parti a electoratului sau. Este departe de acel Tayyip din 2002 care capta atentia publicului vorbind de pluralism, de libertate si reforme. Angajat din decembrie 2013 intr-o vas... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro