SUFOCATI DE TAXE. Studentii se plang de taxele mari din noul an universitar
Taxe de admitere de 350 de lei, taxe de confirmare 250 de lei Analizand taxele de admitere la universitate, ANOSR a constatat ca acestea variaza intre 20 si 350 de lei, in contextul in care valoarea acestor taxe ar trebui sa acopere doar cheltuielile legate de personalul prezent la procesul de cazare si materialele utilizate, acestea nedepasind cateva zeci de lei. Taxe si pentru studentii la buget ANOSR mai arata ca studentii sunt nevoiti sa plateasca o serie de alte taxe pentru serviciile administrative oferite de universitate, un exemplu fiind taxa pentru sustinerea examenului de licenta aplicata tuturor studentilor in 24% din universitati, lucru anormal din punct de vedere al ANOSR, in contextul in care sustinerea examenului de licenta este parte a activitatilor normale ale programului de studiu platit deja de stat sau studenti.
Taxele de admitere ajung si la 350 de lei, exista chiar si taxe de CONFIRMARE, de 250 de lei.
ANOSR a lansat azi un studiu in care prezinta valorile celor mai importante taxe pe care studentii sunt nevoiti sa le plateasca in 21 de universitati din tara, atragand atentia ca acestea cresc de la un an la altul si ca multe dintre ele sunt nejustificate, la limita legii sau chiar ilegale.
Mai mult decat atat, studiul arata ca in ultimii 3 ani de zile taxele de scolarizare au crescut in 81% dintre universitati, studentii de la taxa fiind nevoiti sa plateasca din buzunarele proprii slaba finantare primita de universitati de la Minister. Daca la Universitatea Romano-Americana specializarea Drept e taxata cu 2000 de lei, la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca acelasi program de Drept e taxat cu 3600 de lei. De asemenea, diferentele de la o universitate la alta pentru taxele platite la specializari ca Economie, Psihologie sau Automatica si Calculatoare pot fi de pana la 2000 de lei. Cele mai mari diferente sunt la specializarile de Medicina - de la 4800 de lei la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu pana la 9000 de lei la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti.
Cea mai mare taxa de camin: 540 de lei
Studiul ANOSR prezinta si o harta a celor mai mari taxe de camin din universitatile romanesti. Cele mai scumpe taxe de camin sunt la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu - 540 de lei, la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi - 500 de lei si la Universitatea de Medicina si Farmacie "Grigore T.
Studentii au aratat si faptul ca pentru o camera simpla de 4 persoane unde studentii ar plati 200 de lei lunar, universitatea ar urma sa incaseze in fiecare luna aproximativ 1200 de lei pe camera, in conditiile in care cheltuielile nu depasesc 500-600 de lei in lunile de iarna.
Taxe de admitere de 350 de lei, taxe de confirmare 250 de lei
Analizand taxele de admitere la univers... Citeste intreg articolul pe realitatea.ro