Suferintele ziaristului Leon Kalustian: cosmarul din inchisoare si o viata traita in teroare, urmarit de securisti

Un document din acest dosar dedicat arestarii pare rupt dintr o cronica uzinala, veritabila fabrica de produs victime: "Intrucat la data de 5 XII 1959, a expirat perioada de 6 luni, cat este limita in vederea clarificarii si verificarii unui element urmarit prin dosar de verificare si nu am reusit sa documentam activitatea lui Leon Kalustian de difuzor de materiale cu caracter dusmanos, propunem a se aproba prelungirea verificarii cu inca trei luni, urmand ca in acest timp sa planificam actiunea si sa propunem arestarea sau, in caz ca se dovedeste a fi util ca agent, sa propunem recrutarea lui.

acum 56 luni (27 Jan 2016)

Leon Kalustian s-a nascut la Focsani, la 17 octombrie 1908, intr-o familie de romani de origine armeana. In perioada interbelica s-a facut remarcat ca ziarist, fiind un pamfletar si autor de campanii de presa extrem de virulente.

La cativa ani de la instaurarea regimului comunist, pe 8 mai 1951, Leon Kalustian este arestat de regimul totalitar, impreuna cu alti intelectuali si personalitati ale vietii publice din Romania. El este retinut administrativ, fara sa fie judecat, timp de patru ani, la Jilava, Gherla si Vacaresti. Leon Kalustian era cunoscut printre apropiati ca un fel de anticar clandestin, fapt pentru care devine o victima usoara a securitatii, care il supraveghea. Prietenul sau, cunoscutul om de televiziune Vartan Arachelian, care i-a studiat dosarul de urmarit de la Securitate, spune ca autoritatile totalitate de atunci s-au chinuit multe luni sa-l prinda pe Kalustian pentru a-l arunca dupa gratii.

Un document din acest dosar dedicat arestarii pare rupt dintr o cronica uzinala, veritabila fabrica de produs victime: "Intrucat la data de 5 XII 1959, a expirat perioada de 6 luni, cat este limita in vederea clarificarii si verificarii unui element urmarit prin dosar de verificare si nu am reusit sa documentam activitatea lui Leon Kalustian de difuzor de materiale cu caracter dusmanos, propunem a se aproba prelungirea verificarii cu inca trei luni, urmand ca in acest timp sa planificam actiunea si sa propunem arestarea sau, in caz ca se dovedeste a fi util ca agent, sa propunem recrutarea lui. Are multe relatii in randul oamenilor de litere si din caracterizarea facuta de agentul rezulta ca are aptitudini pentru munca informativa si relatii, fiind, in acelasi timp, un element cult, inteligent si dotat cu un rafinament deosebit", se arata in documentul recuperat de Vartan Arachelian.

Prin urmare, pe 29 decembrie 1960 se ordona o perchezitie a domiciliului sau, fiind confiscate sute... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro