Suferinta ascunsa a Mariei Lataretu, Privighetoarea Gorjului: "In viata, nu am stiut decat sa cant si sa-mi ingrop copiii"

Suferinta ascunsa a Mariei Lataretu, Privighetoarea Gorjului:

"Pe cat de multe succese a avut in cariera artistica, de atat de multe necazuri a avut parte in viata personala. Demna de retinut este consemnarea lui Mihail Jora despre aceasta dureroasa tragedie: "La iesire, dupa spectacol, multumindu-i si luandu-mi ramas bun de la ea, am zarit doua lacrimi care se prelingeau pe fata-i smeada. De altfel, nu de putine ori, Maria Lataretu avea obiceiul sa le marturiseasca intristata apropiatilor: "In viata nu am stiut decat sa cant si sa-mi ingrop copiii", mai noteaza Dorin Brozba si Ioana Lataretu.

acum 94 luni (5 Feb 2015)

Cinci dintre cei sase copii nascuti de Maria Lataretu s-au prapadit la varste fragede. Patru au murit din cauza bolilor, iar o fetita a fost sfasiata de un caine turbat. "Pe cat de multe succese a avut in cariera artistica, de atat de multe necazuri a avut parte in viata personala. Cu toate acestea, ori de cate ori s-a aflat pe scena in fata publicului, niciodata Maria Lataretu nu a lasat sa se vada durerea cumplita care-i macina sufletul. Ceilalti s-au prapadit de mititei", se mentioneaza in cartea , scrisa de Dorin Brozba si Ioana Lataretu, nora artistei. "La un an de la casatorie, in 1929, Maria a nascut primul copil. Un baietel balaior, pe nume Gicutu, La doi ani anisori, micutul s-a imbolnavit de bronhopneumonie si a murit. De multe ori, amintindu-si de el, Maria incepea sa planga si zicea: "Ce baiat frumos mi-a luat Dumnezeu!", se arata in cartea . Ion Lataretu a fost casatorit cu Ioana si decedat intre timp la inceputul lui 2001 si a avut, la randul sau, un baiat si doi nepotei", mai scriu Dorin Brozba si Ioana Lataretu. Mariuta, cel de-al treilea copil al Mariei Lataretau, a fost omorata de un caine turbat. "A murit in anul 1939, la sase anisori, sfasiata de un caine turbat, acasa la Targu Jiu. Demna de retinut este consemnarea lui Mihail Jora despre aceasta dureroasa tragedie: "La iesire, dupa spectacol, multumindu-i si luandu-mi ramas bun de la ea, am zarit doua lacrimi care se prelingeau pe fata-i smeada. Si, rusinata, mi-a intins mana pe care nu m-am putut opri sa i-o sarut", se arata in volumul . Fetite gemene, "rapite" de langa mama lor Drama Mariei Lataretu avea sa continue. Este metamorfozarea sentimentelor umane in glasul pasarii care isi plange puisorii si isi doreste cat mai curand moartea! Dorin Brozba "In 1935, Maria a nascut doua fetite gemene, care la niciun an s-au prapadit si ele bronhopneumonie. Iar in 1937, la o nunta din Gorj, artista aduce pe lume cel de-al saselea copil care moare dupa cateva zile de la nastere. Maria Lataretu si-a inmo... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro