SUA vor sa se retraga din Acordul de la Paris, iar China sa le ia locul. Schimbarile climatice si energiile alternative, pe masa lui Donald Trump

Dupa luni de tergiversare, presedintele american Donald Trump a anuntat ca isi va face cunoscuta pozitia fata de Acordul de la Paris privind schimbarile climatice. Ramanerea sau retragerea din Acordul de la Paris nu inseamna numai angajamentul tarilor membre de a reduce emisiile de carbon, ci si uriase oportunitati de implementare a unor tehnologii pe baza de energii alternative.

acum 32 luni (1 Jun 2017)

Dupa luni de tergiversare, presedintele american Donald Trump a anuntat ca isi va face cunoscuta pozitia fata de Acordul de la Paris privind schimbarile climatice.

Ramanerea sau retragerea din Acordul de la Paris nu inseamna numai angajamentul tarilor membre de a reduce emisiile de carbon, ci si uriase oportunitati de implementare a unor tehnologii pe baza de energii alternative.

In 2015, reprezentantii a 195 de natiuni s-au intalnit la Paris si au convenit asupra unei serii de actiuni pentru a combate incalzirea globala si a evita cresterea nivelului marii si fenomenele devastatoare generate de vremea extrema. Masurile domestice cuprinse in Planul pentru o Energie Curata si cerintele pentru eficienta combustibilului pentru automobile fiind elementele de baza ale reducerii emisiei de carbon. China si India, cu industrii pe baza de energii clasice, au negociat sa nu-si mai creasca nivelul de emisii, acesta fiind cel mai criticat punct de catre Donald Trump, considerand Tratatul de la Paris o afacere proasta pentru SUA. Adica, tari imense ca India si China nu au practic nicio obligatie pana in 2030, in timp ce SUA trebuie sa renunte la mare parte din industria bazata de carbuni si sa impuna restrictii severe in industria constructiilor de masini. Specialistii sustin ca retragerea din acord nu salveaza industria bazata pe carbune, care reprezinta in prezent doar 30%, ca rezultat al "revolutiei de fracturare", referitoare la exploatarea gazelor de sist, mai ieftina decat exploatarea carbunelui. Fiica presedintelui, Ivanka, si sotul ei, Jared Kushner, secretarul de Stat, Rex Tillerson il sfatuiesc sa ramana in acord si la masa negocierilor viitoare.

China, gata sa ia locul Americii

Premierul chinez Li Keqiang a sosit la Berlin, in prima etapa a unui turneu european, o vizita menita sa pozitioneze Beijingul drept lider global al luptei impotriva schimbarilor climatice, in contextul iminentei retrageri a SUA de catre presedintele Don... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro