SUA si NATO trimit din nou soldati in estul Europei. Cum raspunde Rusia

Misiunea JMTG-U este de a contribui la reforma pe termen lung si la profesionalizarea armatei Ucrainei, precum si de a creste capacitatea proprie de aparare a acestei tari. Americanii sunt in plin proces de crestere a prezentei lor militare in Europa, atat din punctul de vedere al fondurilor alocate in anul fiscal 2016 - 2017, cat si din punctul de vedere al efectivelor si al armamentelor. Scenariul a urmarit cautarea de mine si de submarine in Marea Caspica si in Marea Neagra, cu participarea unor nave de cautare de mine precum si a aviatiei navale, a anuntat agentia de propaganda Sputnik News.

acum 96 luni (29 Feb 2016)

Statele Unite si Alianta Atlantica reiau trimiterea de trupe si armament in estul Europei.

Misiunea de reasigurare a Flancului Estic nu se refera doar la tarile membre NATO, ci si la state partenere, cum ar fi Ucraina si Georgia. In cadrul acestuia, americanii au simulat o desfasurare rapida in Polonia, iar de acolo in Lituania.

Tot in luna februarie, aviatori si luptatori din fortele speciale americane au fost trimisi la Plovdiv (Bulgaria), unde au exersat debarcarea intr-un teatru de razboi. Avioanele folosite au fost A-10 (de atac la sol) si MC-130 (pentru transportul grupurilor de comando). La mijlocul lunii februarie, luptatori din Fortele Terestre americane au ajuns in regiunile Paupliai (Lituania) si Adazi (Letonia).

Imediat dupa aceea, americanii au ajuns si la baza de antrenament de la Tapa, din Estonia, intr-o misiune din cadrul Operatiunii Atlantic Resolve.

La sfarsitul lunii februarie, in regiunea Yavoriv (vestul Ucrainei) a inceput cea de-a doua rotatie a Joint Multinational Training Group-Ukraine, JMTG-U (Grupul Multinational de Antrenament Ucraina).

Misiunea JMTG-U este de a contribui la reforma pe termen lung si la profesionalizarea armatei Ucrainei, precum si de a creste capacitatea proprie de aparare a acestei tari.

Misiunea va fi insa reluata si in anii urmatori, scopul final fiind ca armata Ucrainei sa devina complet interoperabila cu NATO, pana in anul 2020, a declarat Adam Loveless, comandantul adjunct al JMTG-U.

Cel mai amplu exercitiu programat, in anul 2016, de US Army in estul Europei este denumit Anakonda 16. La exercitiu sunt asteptati peste 25.000 de oameni din 24 de state NATO si partenere, inclusiv din Romania.

In vara anului 2016, militari americani din Fortele Terestre vor participa la exercitiul Resolute Castle, din cadrul Operatiunii Atlantic Resolve. In 2016, la exercitiu vor participa militari din SUA, Romania, Bulgaria si Estonia. SUA vor trimite in estul Eu... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro