"SUA se comporta ca si cum ar avea mai putine interese aici decat Rusia". "In umbra Europei", cel mai recent volum al lui Robert D. Kaplan

"Mare, neliberala si aproape" Analist de politica externa de orientare neoconservatoare, Kaplan avertizeaza ca desi Pactul de la Varsovia a murit, Rusia este inca "mare, neliberala si aproape", iar "oficialitatile de la Washington se comporta ca si cum ar avea mai putine interese in aceasta chestiune decat autoritatile de la Kremlin". Kaplan incearca sa inteleaga aceasta tara "periferica" si "saraca" dincolo de realpolitik, stand de vorba cu multi oameni, contempland vechi icoane bizantine, strabatand sute si sute de kilometri, citind sute si sute de pagini despre istoria incalcita a Romaniei, pentru ca in final sa marturiseasca felul in care s-a lasta impresionat: "La fiecare calatorie mi se rupe inima la vederea acestui peisaj valah".

acum 54 luni (11 Feb 2016)

In ultimul sau volum, care tocmai a aparut in SUA, "In umbra Europei", si care se afla in curs de aparitie in limba romana la Editura Humanitas, Kaplan povesteste ca la Bucuresti a "invatat" sa fie jurnalist: "Nu dintr-odata, nu mereu intentionat si nu complet constient, caci Bucurestiul anului 1981 nu te marca doar la prima vedere, ci si in retrospectiva, pe masura trecerii anilor". In Romania, spre deosebire de Orientul Mijlociu, Kaplan a fost primit imediat si cu interes de diplomatii straini acreditati aici. "Trecusem brusc de la un nimeni in aglomerata lume jurnalistica din Ierusalim la o persoana cu un complet alt statut doar aparand in acest loc izolat al Razboiului Rece", relateaza scriitorul american schimbarea sa de statut. La fel este si astazi, numai ca atunci Kaplan combina aceasta variabila cu "elementul distinctiv de latinitate al Romaniei in Estul Europei", care ar fi permis "izolarea psihologica" a tarii si de aici s-ar fi nascut "o forma speciala de comunism, aproape nord-coreean".

In cele aproape 200 de pagini ale volumului "In umbra Europei", Kaplan descrie calatoriile sale prin Romania anilor ’80, vorbind apoi despre revenirea sa, 30 de ani mai tarziu. De la "brutalitatea banala" a lui Gheorghiu-Dej la "comunismul liberal" de sub Ion Iliescu si apoi la "magia ortodoxiei", care ii asigura tarii "supravietuirea", Romania e ca un "laborator linistit, dar intens pentru contemplarea problemei rusesti".

"Mare, neliberala si aproape"

Analist de politica externa de orientare neoconservatoare, Kaplan avertizeaza ca desi Pactul de la Varsovia a murit, Rusia este inca "mare, neliberala si aproape", iar "oficialitatile de la Washington se comporta ca si cum ar avea mai putine interese in aceasta chestiune decat autoritatile de la Kremlin". Viitorul de langa noi nu e deloc optimist, in viziunea scriitorului american, care totusi n-ar vrea sa faca o profetie: "Cu Europa aflata in acest moment intr-un asa haos economic, ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro