SUA pregatesc un raspuns ofensivei mediatice a Kremlinului

SUA pregatesc un raspuns ofensivei mediatice a Kremlinului

Democratul Christopher Murphy, reprezentant al statului Connecticut, si republicanul Rob Portman, reprezentant al statului Ohio, au inaintat un proiect de lege care are drept scop protejarea tarii lor de campaniile de dezinformare lansate in special dinspre China si Rusia. Autorii textului denunta in special actiunile de intoxicare a opiniei publice ale Chinei si Rusiei, care, din punctul lor de vedere, recurg tot mai mult la propaganda neagra (informatia emana de la alta sursa decat de la cea reala, n.

acum 96 luni (3 Jun 2016)

Democratul Christopher Murphy, reprezentant al statului Connecticut, si republicanul Rob Portman, reprezentant al statului Ohio, au inaintat un proiect de lege care are drept scop protejarea tarii lor de campaniile de dezinformare lansate in special dinspre China si Rusia. Potrivit unor experti in aparare, odata adoptat, "Countering Information Warfare Act of 2016" va reprezenta pentru Washington un veritabil instrument de contracarare a atacurilor demoralizatoare lansate atat impotriva sa, cat si impotriva aliatilor sai, in special din Europa Centrala si de Est.

Autorii textului denunta in special actiunile de intoxicare a opiniei publice ale Chinei si Rusiei, care, din punctul lor de vedere, recurg tot mai mult la propaganda neagra (informatia emana de la alta sursa decat de la cea reala, n. Statul rus face acelasi lucru, alocand peste 400 de milioane de dolari pe an doar pentru biroul din Washington al postului de stiri internationale RT", a subliniat Rob Portman pe 12 mai, la Atlantic Council, referindu-se la importanta proiectului sau de lege.

Murphy si Portman propun infiintarea unei directii in Departamentul de Stat insarcinate atat cu identificarea dezinformarii provenind din strainatate si contracarea ei, cat si cu "promovarea unei prese libere, sanatoase si independente in tarile vulnerabile". Interesul acordat acestei insitutii media este explicabil, in conditiile in care RT este al doilea cel mai urmarit post de stiri strain pe teritoriul american, iar numerosi specialisti in aparare si comunicare il considera un instrument de propaganda al Kremlinului.

Potrivit lui Franck DeCloquement, un expert francez in aparare si intelligence, operatiunile de dezinformare si influentare sunt utilizate pe larg in prezent in campul psihologic in scopul impunerii unor decizii si conditionarii unor situatii.

Astfel, intr-un context international tot mai tulbure si mai conflictua... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro