SUA: O tanara a crezut ca are o geana in ochi. Cand a verificat s-a ingrozit - avea 14 viermi

SUA: O tanara a crezut ca are o geana in ochi. Cand a verificat s-a ingrozit - avea 14 viermi

Abby Beckley se afla la pescuit de somon in Alaska, atunci cand a simtit ca o jeneaza ceva in ochiul stang. Viermii sunt purtati de musca de ochi, care se hraneste din lacrimile de bovine, cai si caini. Nu numai ca este extrem de rar ca o musca de ochi sa atinga globul ocular al unui om, dar este extrem de mica probabilitatea ca musca sa ramana suficient timp acolo pentru a depune larvele.

acum 70 luni (17 Feb 2018)

Abby Beckley se afla la pescuit de somon in Alaska, atunci cand a simtit ca o jeneaza ceva in ochiul stang. Dar oricat s-a straduit sa scoata presupusul fir de par, tanara de 26 de ani nu a gasit nimic. "Intr-o dimineata m-am trezit si mi-am zis ca sa fie si ultimul lucru pe care il fac, dar o sa scot din ochi indiferent ce era acolo", spune Beckley.

Beckley vazuse niste viermi asemanatori in somon, asa ca a presupus ca i-a transferat cumva de la peste in ochi. A descoperit apoi ca acela nu era singurul, reusind sa scoata inca cinci viermi, inainte de a ajunge la un spital din Alaska, unde doctorii nu au stiut sa ii spuna ce sunt si daca prezentau un pericol. "Toti parazitii care ajung la noi sunt rari, dar acesta este extrem de rar", a declarat Richard Bradbury, care conduce laboratorul pentru diagnostic parazitologic din cadrul CDC. El a trebuit sa consulte o lucrare germana de cercetare din 1928, pentru a identifica specia de viermi denumita Thelazia gulosa. Viermii sunt purtati de musca de ochi, care se hraneste din lacrimile de bovine, cai si caini. Specialistul care a tratat-o, Erin Bonura, spune ca viermii de ochi nu pot supravietui fara muste. Larvele viermelui se pot maturiza doar in tractul digestiv si in organele mustii de ochi, de unde isi croieste drum catre gura. Cand musca zboara pe un glob ocular si incepe sa bea lacrimi, larvele de vierme ajung in ochiul noii gazde. Acolo isi finalizeaza dezvoltarea in adulti si produc mai multe larve, care trebuie sa fie luate de o alta musca pentru a-si asigura supravietuirea. In ochii lui Beckley "nu exista nicio cale prin care viermii sa-si continue ciclul de viata, asa ca toti au murit", a explicat Bonura. Este insa un mister cum au ajuns viermii in ochii lui Beckley, dar Bonura suspecteaza ca s-ar fi intamplat cand a trecut prin pasuni de bovine. Medicii implicati in acest caz sunt de parere ca viermii de ochi nu reprezinta un pericol pentru sanatate. Nu numai ca este extrem de rar ca o musca de ochi sa... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro