STUDIU UNICEF 19% din copiii romani nu merg la liceu. In 10 ani, rata abandonului scolar s-ar putea tripla

STUDIU UNICEF 19% din copiii romani nu merg la liceu. In 10 ani, rata abandonului scolar s-ar putea tripla

Romania poate pierde jumatate de milion de elevi in urmatorii 10 ani La randul sau, Ciprian Fartusnic, cercetator in cadrul Institutului de Stiinte ale Educatiei, a spus, la conferinta de presa de lansare a studiului, ca se observa doua segmente de varsta principale unde riscul de abandon scolar este foarte mare. Expertii UNICEF spun ca avem nevoie de politici educationale coerente si de programe la nivel national pentru prevenirea abandonului scolar in invatamantul primar, gimnazial si secundar superior, dublate de masuri de sustinere de continuare a studiilor dupa clasa a VIII-a in cazul copiilor cu oportunitati redusea.

acum 115 luni (10 Sep 2014)

La nivelul anului 2011, cea mai mare proportie a populatiei din afara sistemului de educatie era in varsta de 16 ani (aproape 85%), iar aproximativ 81% finalizasera cel mult nivelul gimnazial.

Aceasta situatie semnifica faptul ca o proportie importanta din populatia de 15-18 ani necuprinsa in sistemul de invatamant a fost supusa riscului excluziunii de la educatie inainte sau cel mult la absolvirea gimnaziului.

De asemenea, copiii din mediul rural sunt in cel mai mare risc de a abandona scoala, cu 30% mai mult decat cei din mediul urban, cei mai multi baieti, arata un studiu elaborat de UNICEF si Institutul de Stiinte ale Educatiei (ISE) si lansat miercuri - "Toti copiii la scoala pana in 2015.

De asemenea, 20% dintre copiii cu varste cuprinse intre 15-18 ani care nu sunt inclusi in sistemul de educatie sunt de etnie roma.

Romania poate pierde jumatate de milion de elevi in urmatorii 10 ani

La randul sau, Ciprian Fartusnic, cercetator in cadrul Institutului de Stiinte ale Educatiei, a spus, la conferinta de presa de lansare a studiului, ca se observa doua segmente de varsta principale unde riscul de abandon scolar este foarte mare.

"Copiii abandoneaza scoala la sfarsitul clasei a VIII-a, deci nu trec mai departe la liceu si, de asemenea, la sfarsitul clasei a X-a, cand se termina invatamantul obligatoriu.

El a mai atras atentia ca in ritmul in care elevii abandoneaza scoala in Romania, in 10 ani vom pierde in jur de o jumatate de milion de copii din sistem din cauza abandonului, dar si a emigrarii familiilor spre Occident si un trai mai bun. Cifra de copii inclusi in sistem deja a scazut de la 3,650 milioane in 2005, la 3,260 de milioane in 2012.

Abandonul pe zone geografice in Romania

Rata neta de cuprindere scolara permite identificarea unor diferente privind participarea la educatia ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro