STUDIU Smartphone-urile si tabletele ii fac pe copii sa dezvolte comportament autist

STUDIU Smartphone-urile si tabletele ii fac pe copii sa dezvolte comportament autist

"Dascali cu experienta de 30 de ani spun ca in ultimul timp intalnesc tot mai multi copii cu dificultati emotionale asemenea celor care sufera de autism, desi de-a lungul carierei au intalnit putine cazuri de copii care nu sunt capabili sa indeplineasca sarcini simple", spune Iain McGilchrist.

acum 66 luni (26 Apr 2015)

El isi bazeaza teoria pe marturisirile unor educatori care spun ca sunt nevoiti sa le explice copiilor semnificatia unor expresii faciale intr-o masura mult mai mare decat cu cativa ani in urma. De asemenea, o treime din copii de gradinita ar avea dificultati de concentrare si intelegere a emotiilor celor din jur, scrie The Telegraph.

"Dascali cu experienta de 30 de ani spun ca in ultimul timp intalnesc tot mai multi copii cu dificultati emotionale asemenea celor care sufera de autism, desi de-a lungul carierei au intalnit putine cazuri de copii care nu sunt capabili sa indeplineasca sarcini simple", spune Iain McGilchrist. Mai putina empatie, mai mult narcisism

Autorul lucrarii stiintifice "Regele si solii", care exploreaza functiile emisferelor stanga si dreapta ale creierului, mai sustine ca exista dovezi care arata ca astazi copiii sunt mai putin empatici decat in urma cu 40 de ani.

"Copiii petrec mai mult timp comunicand cu masini intr-o lume virtuala, decat o faceau in trecut si nu mai sunt siliti sa suporte consecintele realitatii. In mediile virtuale, ei nu sunt nevoiti sa interpreteze subtilitatile lumii reale, ca atunci cand obisnuiau sa se joace cu prietenii in padure", spune doctorul.

McGilchrist mai explica faptul ca cei mici nu mai beneficiaza de aceeasi atentie directa cand sunt acasa cu familia. Cauzele pot fi multiple, sustin alti experti

Pe de alta parte, Dr. Najda Reissland, psiholog si lector la Universitatea Durham, spune ca afirmatia ca cei mici nu mai sunt capabili sa citeasca expresii faciale este una grava. Ei ar putea sa nu doreasca sa vorbeasca despre ceea ce simt sau pur si simplu sa nu fie obisnuiti sa faca asta. De asemenea, este posibil sa fie crescuti in culturi care nu incurajeaza exprimarea emotiilor sau pur si simplu sa nu stapaneasca foarte bine limba", a spus expertul.

Problemele din spectru... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro