Studiu: Rusia a lansat o campanie din umbra pentru a manipula cinci tari din Europa Centrala si de Est

Studiu: Rusia a lansat o campanie din umbra pentru a manipula cinci tari din Europa Centrala si de Est

"In unele tari influenta rusa a devenit atat de raspandita si de endemica incat a afectat stabilitatea nationala, precum si orientarea lor prooccidentala si stabilitatea euro-atlantica", se arata in raportul centrului de reflectie, care acopera o perioada de 16 luni. "Rusii au fost implicati intr-o campanie sustinuta pentru a ceea ce Putin considera zona-tampon de drept in Europa de Est si pentru a submina atat NATO si UE, cat si intreaga baza democratica a celor doua institutii", a declarat un oficial american care a studiat reactiile Rusiei inca dinainte de prabusirea URSS, in 1991.

acum 91 luni (13 Oct 2016)

Autorii raportului publicat joi afirma ca Moscova a cooptat politicieni prorusi, a incercat sa isi asigure dominatia pe piata energetica si in alte sectoare economice si a subminat masurile anticoruptie din Bulgaria, Ungaria, Letonia, Serbia si Slovacia, pentru a le putea influenta Guvernele.

"In unele tari influenta rusa a devenit atat de raspandita si de endemica incat a afectat stabilitatea nationala, precum si orientarea lor prooccidentala si stabilitatea euro-atlantica", se arata in raportul centrului de reflectie, care acopera o perioada de 16 luni. Acestea includ proiecte strategice, precum contractul in valoare de 12,2 miliarde de euro pentru constructia a doua reactoare nucleare in Ungaria, acordat Rusiei in conditii opace.

In Bulgaria, prezenta economica a Rusiei este atat de puternica - circa 22% din Produsul Intern Brut in perioada 2005-2014 - "incat tara este in pericol mare" de a intra complet sub controlul Kremlinului, avertizeaza autorii raportului.

Un fost oficial din Departamentul american de Stat, Heather Conley, principalul autor al raportului, a declarat intr-un interviu ca acesta are ca obiectiv sa sublinieze pericolele din Europa Centrala si de Est, care nu primesc suficienta atentie din partea politicienilor americani si europeni. Printre acestea se numara o atentie sporita acordata fluxurilor ilicite de bani, precum si reformarea programelor de asistenta americane pentru a consolida guvernarea din regiune si a combate asistenta rusa.

Publicarea studiului coincide cu o dezbatere fara precedent in Statele Unite privind suspiciunile ca Rusia incearca sa interfereze cu alegerile prezidentiale din 8 noiembrie, prin atacuri informatice si prin publicarea de e-mailuri ale membrilor echipei de campanie a candidatei democrate Hillary Clinton.

Insa duminica, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a acuzat Statele Unite ca devin to... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro