STUDIU Romanii si Dumnezeu. Obedienta neamului nostru, intre puterea divina si politicieni
Grijile din viata de zi cu zi sunt un alt motiv pentru care romanii isi pun sperantele in religie sau in politicieni. Pe de alta parte, psihologii sustin ca religia reprezinta o chestiune foarte intima in viata unui om si ca este greu de precizat care sunt cauzele pentru care o persoana are o credinta sau alta.
Grijile din viata de zi cu zi sunt un alt motiv pentru care romanii isi pun sperantele in religie sau in politicieni.
"Aceasta atitudine obedienta fata de Dumnezeu este contrara Crestinismului, iar asta pentru ca aceasta religie accepta . Cat despre procentul mare de romani care considera ca viitorul lor sta in mainile lui Dumnezeu, totul porneste de la interzicerea religiei in perioada comunismului , care a determinat ca, dupa Revolutie, sa apara o contrabalansare. In plus, pe parcursul ultimilor zeci de ani nu a fost niciodata trasata o delimitare sau o separare clara a religiei fata de stat", a explicat, pentru "Adevarul", sociologul Mircea Kivu.
Potrivit acestuia, exista si alti factori care ii determina pe romani sa creada ca destinul lor este hotarat de un lider divin. In principal, este vorba de nemultumirile oamenilor din viata de zi cu zi precum saracia, problemele de sanatate sau alte situatii dificile. De exemplu, in crestinism se spune ca trebuie sa iti iubesti aproapele ca pe tine insuti, ori vedem ca deseorii romanii nu accepta in preajma lor persoane care apartin unor minoritati religioase (islamofobia fiind un exemplu care ilustreaza intocmai aceasta atitudine), etnice, sexuale s.a.m.d", a conchis sociologul.
Pe de alta parte, psihologii sustin ca religia reprezinta o chestiune foarte intima in viata unui om si ca este greu de precizat care sunt cauzele pentru care o persoana are o credinta sau alta. Este o chestiune strans legata de educatia sociala, dar si un aspect extrem de personal in viata fiecarei persoane. Totusi, sunt oameni care, prin prisma credintei lor, cred ca sunt legitimati sa astepte sa actioneze o divinitate pentru ei, intr-un sens sau altul, in loc sa treaca ei insisi la actiune", a explicat Mirela Horumba, psiholog. Prin urmare, cetatenii sunt de parere ca partidele actuale au o stabilitate si o influenta de necontenit, deci nu mai vad rostul infiintari... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro