STUDIU: Romanii fumeaza 10% din tigarile de contrabanda din UE

STUDIU: Romanii fumeaza 10% din tigarile de contrabanda din UE

Studiul realizat de KPMG arata ca nivelul pietei negre din Romania este mult peste media europeana de 9%, din cauza celor 2.000 de km de granita cu state din afara UE, in care tigarile costa o treime din pretul de vanzare din Romania, precum si din cauza accesului facil la produse de contrabanda.

acum 32 luni (7 Jul 2017)

"Romania se afla pe un ingrijorator loc 6 in UE ca volum de tigari de contrabanda consumate, dupa Franta (8,96 miliarde), Polonia (6,16 miliarde), Marea Britanie (5,55 miliarde), Germania (4,8 miliarde) si Italia (4,43 miliarde)", arata studiul. In Romania, ponderea contrabandei de tigari este de 16,4% din piata, cea mai mare din grupul celor sase state, raportata la consumul total de tigarete. Studiul realizat de KPMG arata ca nivelul pietei negre din Romania este mult peste media europeana de 9%, din cauza celor 2.000 de km de granita cu state din afara UE, in care tigarile costa o treime din pretul de vanzare din Romania, precum si din cauza accesului facil la produse de contrabanda. "Conform Eurobarometrului 2016, 83% dintre romanii intervievati au primit oferte de tigari de contrabanda chiar pe strada, cu 40% mai mult decat media europeana, ceea ce dovedeste indrazneala tot mai mare a traficantilor de tigari, incurajata de profitabilitatea ridicata si riscurile reduse, precum si nevoia de intensificare a eforturilor autoritatilor pentru combaterea fenomenului", mai arata studiul. Ucraina a inlocuit Belarus ca principala sursa de tigari de contrabanda la nivelul Uniunii Europene, cu o pondere de 12% din tigarile de contrabanda inregistrate in UE. Sase tari (Franta, Polonia, Marea Britanie, Germania, Italia si Romania) reprezinta 71% din consumul total de tigari de contrabanda de la nivelul Uniunii Europene.

Principalele tari de origine pentru tigarile de contrabanda din Romania sunt Ucraina si Moldova, unde tigarile costa in medie mai putin de 4,5 lei, mai releva documentul. Un studiu publicat la sfarsitul lunii iunie arata ca tigarile provenite din contrabanda au reprezentat in luna mai 15,1% din piata romaneasca, in scadere de la 15,2% in martie sau 16,2% in ianuarie, in conditiile in care autoritatile au intensificat activitatile de control din vami. Acest studiu a fost realizat de compania de cercetare Novel Research si finantat de companii din industr... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro