STUDIU Romania are cea mai mica diferenta de salarizare intre sexe

STUDIU Romania are cea mai mica diferenta de salarizare intre sexe

Rata de ocupare mai mica in randul femeilor Factorii ce contribuie la diferenta de salarizare in Romania sunt distributia in sectoarele industriale, femeile lucrand in general in domenii care ofera o salarizare orara mai redusa la acelasi nivel de calificare, cum ar fi educatia, sanatatea, asistenta sociala, varsta, cu efect pozitiv asupra salarizarii orare, femeile avand varste mai reduse decat barbatii, timpul de lucru, in conditiile in care femeile au mai des locuri de munca cu norma partiala decat barbatii.

acum 83 luni (2 Nov 2016)

In ceea ce priveste diferenta anuala dintre castigurile globale brute, defalcate pe sexe, incluzand muncile din gospodarie, cum ar fi intreruperea carierei pentru cresterea unui copil sau ingrijirea unei rude, Romania inregistreaza o valoare in favoarea barbatilor de 26,9%, la o medie europeana de aceeasi tendinta de 39,8%.

Rata de ocupare mai mica in randul femeilor

Factorii ce contribuie la diferenta de salarizare in Romania sunt distributia in sectoarele industriale, femeile lucrand in general in domenii care ofera o salarizare orara mai redusa la acelasi nivel de calificare, cum ar fi educatia, sanatatea, asistenta sociala, varsta, cu efect pozitiv asupra salarizarii orare, femeile avand varste mai reduse decat barbatii, timpul de lucru, in conditiile in care femeile au mai des locuri de munca cu norma partiala decat barbatii.

De asemenea, diferenta de salarizare este influentata si de faptul ca anumite tipuri de activitati cu salarii reduse, cum ar fi activitatile de curatenie sau ingrijire, se desfasoara in afara pietei muncii oficiale, o diferenta mai redusa insemnand, de fapt, o rata de ocupare mai mica in randul femeilor.

Pe ansamblul Uniunii Europene, principalele dezavantaje cu care se confrunta femeile pe piata muncii includ salarizare orara mai mica, program de lucru mai scurt in posturi remunerate si rate de angajare mai mici, cum sunt situatiile in care acestea isi intrerup cariera pentru cresterea unui copil sau ingrijirea unei rude.

Ce contribuie la diferentele de salarizare

Printre factorii care contribuie la diferenta de salarizare sunt numarul pozitiilor de conducere ocupate, managerii de top fiind in mod covarsitor barbati si doar 4% femei, volumul de sarcini importante dar neplatite, cum ar fi cresterea copiilor sau ingrijirea rudelor, realizate in mod frecvent de femei - 26 ore/saptamana - comparativ cu barbatii - 9 ore/saptamana. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro