Studiu: purtarea unei uniforme de politist modifica modul in care creierul proceseaza informatii

Studiu: purtarea unei uniforme de politist modifica modul in care creierul proceseaza informatii

"Studiul unei echipe de cercetatori neurologi de la Universitatea McMaster sugereaza ca purtarea unei uniforme, asemanatoare celei pe care o poate purta politia afecteaza in mod automat modul in care ii percepem pe ceilalti, creand o prejudecata fata de cei considerati a avea un statut social scazut", se arata intr-o publicatie de specialitate. In timpul unui experiment, participantilor li s-a cerut sa identifice o forma simpla pe ecranul unui computer si au fost distrasi de imaginile unor barbati albi si ale unor barbati de culoare, unele persoane fiind imbracate in costume de afaceri si altele imbracate in hanorace de strada.

acum 73 luni (6 May 2017)

"Studiul unei echipe de cercetatori neurologi de la Universitatea McMaster sugereaza ca purtarea unei uniforme, asemanatoare celei pe care o poate purta politia afecteaza in mod automat modul in care ii percepem pe ceilalti, creand o prejudecata fata de cei considerati a avea un statut social scazut", se arata intr-o publicatie de specialitate. Studiul, publicat recent in jurnalul "Frontiers in Psychology", ridica intrebari importante despre stereotipuri si profilare si despre modul in care puterea si autoritatea simbolica asociate uniformelor de politie ar putea afecta aceste tendinte. "Stim cu totii ca politia, in general, face o treaba excelenta, dar in ultimii ani a existat un discurs public despre politia partinitoare in America de Nord", spune Sukhvinder Obhi, profesor asociat de Psihologie, Neurostiinte si Comportament si principalul autor al studiului, care a fost realizat cu cercetatorul post-doctoral Ciro Civile. "Ne-am propus sa cercetam daca uniforma in sine ar putea avea un impact, independent de toate celelalte aspecte ale subculturii politiei, precum formare sau experiente de lucru", spune el. In timpul unui experiment, participantilor li s-a cerut sa identifice o forma simpla pe ecranul unui computer si au fost distrasi de imaginile unor barbati albi si ale unor barbati de culoare, unele persoane fiind imbracate in costume de afaceri si altele imbracate in hanorace de strada. Cercetatorii au urmarit si analizat timpii de reactie pentru a compara cat timp au fost distrasi de diferitele imagini.

Ei au fost surprinsi sa nu gaseasca nicio diferenta in timpii de reactie si nici o dovada de etichetare rasiala atunci cand pe ecran erau proiectate fete de barbati albi sau de culoare. Aceasta prejudecata fata de hainele de strada a avut loc doar atunci cand participantii purtau imbracaminte in stil de politie. "Exista un stereotip care leaga hanoracele de criminalitate si de violenta si acest stereotip ar putea fi activat intr-o masura mai mare atunci c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro