Studiu privind conservele de macrou in sos tomat
Studiul privind conservele de macrou in sos tomat face parte din Campania Nationala de Informare si Educare: Hrana sanatoasa - o investitie pe termen lung in sanatatea noastra. Costel Stanciu, au realizat analiza informatiilor de pe eticheta conservelor de peste, prilej cu care au fost constatate urmatoarele: conservele de peste analizate provin din mai multe tari: 43% din Polonia, 12% din Letonia, 12% din Thailanda, 9% din Bulgaria, 9% din Maroc, 6% din Franta, 3% din Lituania, 3% din Germania si 3% din Chile; 39% dintre producatori nu declara cantitatea de pasta de tomate folosita la realizarea sosului, in timp ce la 61% dintre cei care declara cantitatea de pasta de tomate folosita, aceasta variaza intre 4,2% si 36%. cantitatea de peste din conservele analizate variaza intre 40% si 72% din cantitatea neta a conservei: » la 15 conserve cantitatea de peste este de 50% din continut; De mentionat faptul ca valorile ridicate de proteine din unele tipuri de conserve sunt date de catre proteinele de origine vegetala din uleiurile vegetale folosite in unele retete;
Studiul privind conservele de macrou in sos tomat face parte din Campania Nationala de Informare si Educare: Hrana sanatoasa - o investitie pe termen lung in sanatatea noastra.
Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) a achizitionat, in cursul lunii iulie a anului curent, 33 tipuri de conserve de macrou in sos de tomate din mai multe supermarket-uri/hypermarket-uri din tara. Dintre aceste tipuri de conserve, numai 21 de branduri (Baltic Club, Carrefour, Cora, Delhaize Group - Franta, Delhaize Group - Maroc, Eva, Fine Life, Garom, Gran
Mare, Home Garden, King Oscar, Korab, La perla, Larsen Pure, Losos Ustka, Merve, Nautica, Nemo, Neptun, Vasco da Gama si Yachtis) au in compozitie file de macrou, in timp ce 12 branduri (Aro, Corabioara, Fisher King, Geana, Goody's, Harpun, Kaija, Novac, Ocean Fish, Old Fisherman, Pelicanul, Puerto del Gusto) au in compozitie macrou eviscerat sau bucati de macrou. Costel Stanciu, au realizat analiza informatiilor de pe eticheta conservelor de peste, prilej cu care au fost constatate urmatoarele:
conservele de peste analizate provin din mai multe tari: 43% din Polonia, 12% din Letonia, 12% din Thailanda, 9% din Bulgaria, 9% din Maroc, 6% din Franta, 3% din Lituania, 3% din Germania si 3% din Chile;
in compozitia conservelor de peste analizate s-au identificat urmatorii aditivi alimentari:
» guma de guar (46% dintre conservele de peste);
» guma de xantan (36% dintre conservele de peste); Guma de xantan este produsa prin fermentarea glucozei, sucrozei sau lactozei de bacteria mentionata mai sus, apoi precipitata cu ajutorul alcoolului etilic sau izopropilic, uscata si maruntita pana ajunge sa fie o pudra foarte fina. E330 alimentar nu este obtinut din citrice, ci sintetizat de diferite specii de fungi din zaharuri. E621 - Monoglutamat de sodiu - produce dureri de cap, slabiciune, greata, arsuri, astm, poate declansa Alzheimer si Parkinson.
» fosfa... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro