Studiu privind calitatea bauturilor racoritoare fara zahar

Ingredientele regasite in compozitia bauturilor racoritoare fara zahar/dietetice analizate sunt urmatoarele: apa, apa carbogazoasa, dioxid de carbon, suc de struguri (0,1%), suc de mere (0,1%), suc natural de fructe: capsuni, zmeura, coacaze negre, afine, visine in proportii variabile (0,1%), maltodextrina, concentrat de morcovi cu rol de colorare, extracte cu rol de colorare din hibiscus si morcov, arome naturale de lamaie si lime, aroma naturala de portocale si alte arome, cafeina, arome, suc de portocale, antioxidanti (acid ascorbic), acidifianti (acid citric, acid fosforic, citrati de sodiu), indulcitori (aspartam, acesulfam de potasiu, ciclamat de sodiu, zaharine), coloranti (caramel cu sulfit de amoniu, albastru patent V, albastru briliant FCF, brunt HT, azorubina, rosu ponceau, cosenila, caroteni, beta- apo-8-carotenal, antocianine), conservanti (benzoat de sodiu, sorbat de potasiu), corectori de aciditate (citrati de sodiu), stabilizatori (guma arabica, guma de ester, guma de guar, esterii colofoniului cu glicerolul, esteri glicerici ai rasinilor din lemn).

acum 58 luni (5 Jan 2016)

Studiul privind calitatea bauturilor racoritoare light (fara zahar) face parte din Campania Nationala de Informare si Educare "Hrana sanatoasa - o investitie pe termen lung in sanatatea noastra". Prin aceasta campanie, Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) isi doreste sa promoveze un stil de viata sanatos si sa traga un semnal de alarma in privinta unor produse alimentare bogate in sare, zahar si grasimi si a unor aditivi alimentari care prezinta un risc ridicat asupra sanatatii consumatorilor.

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) a achizitionat, in vederea realizarii acestui studiu, 28 de sortimente de bauturi racoritoare fara zahar. Conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica, un consumator roman consuma, in medie pe an, 150 litri de bauturi racoritoare.

Studiul a fost realizat de catre o echipa de experti a APC Romania, coordonata de conf. La realizarea acestui studiu s-a avut in vedere urmatorul obiectiv:

Analiza ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs pentru prezentarea unor puncte de vedere.

Ingredientele regasite in compozitia bauturilor racoritoare fara zahar/dietetice analizate sunt urmatoarele: apa, apa carbogazoasa, dioxid de carbon, suc de struguri (0,1%), suc de mere (0,1%), suc natural de fructe: capsuni, zmeura, coacaze negre, afine, visine in proportii variabile (0,1%), maltodextrina, concentrat de morcovi cu rol de colorare, extracte cu rol de colorare din hibiscus si morcov, arome naturale de lamaie si lime, aroma naturala de portocale si alte arome, cafeina, arome, suc de portocale, antioxidanti (acid ascorbic), acidifianti (acid citric, acid fosforic, citrati de sodiu), indulcitori (aspartam, acesulfam de potasiu, ciclamat de sodiu, zaharine), coloranti (caramel cu sulfit de amoniu, albastru patent V, albastru briliant FCF, brunt HT, azorubina, rosu ponceau, cosenila, caroteni, beta- apo-8-carotenal, antocianine)... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro